We hebben er allemaal wel een keertje van gehoord: een traineeship. Traineeships zijn de afgelopen jaren erg in opkomst en ook erg populair onder net afgestudeerde personen. Maar wat is een traineeship nou daadwerkelijk? Wanneer mag een functie als een traineeship genoemd worden en bij welke bedrijven kan je een traineeship volgen? Lees hier de antwoorden die je meer informatie gaan geven over wat een traineeship nou daadwerkelijk is en of dit wellicht iets is voor jou.
Betekenis
Een traineeship leidt je over het algemeen op tot een manager. Tijdens een periode van minimaal een tot twee jaar, kom je in contact met verschillende afdelingen. Je werkt en leert tegelijkertijd. Je volgt bij een bedrijf een opleidingstraject en wordt over de verschillende soorten afdeelingen meegenomen en bekendgemaakt met de werkzaamheden. Je hebt een volwaardige functie binnen het bedrijf en daarnaast volg je diverse opleidingen op het gebied van vaardigheidstrainingen en kennistrainingen. Er zijn veel verschillende soorten traineeships binnen verschillende bedrijven. Denk hierbij aan management traineeships, IT traineeships etc. Vooral de traineeships op het vlak van management zijn erg populair. Met name de doorgoeimogelijkheden die hieraan verbonden zijn. Het is niet makkelijk om zomaar in aanmerking te komen tot een traineeship. Vaak wordt er gevraagd naar een universitaire achtergrond of HBO+ denkniveau. Onderschat een sollicitatiegesprek voor een traineeship dan ook niet. Een werkgever gaat namelijk een langer dienstverband met je aan en wil daarom zeker zijn van het soort vlees dat hij of zij in de kuip heeft.
Ontwikkeling
Traineeships zijn de kans om je te ontwikkelen tot een allrounder. Zeker op het vlak van management. De combinatie van werkend leren spreekt veel jongeren aan. Daarnaast is het in deze tijden erg aantrekkelijk om je kansen te vergroten op de arbeidsmarkt door een traineeship te volgen en je kennis daarmee juist te verbreden. Je werkt aan verschillende project en je krijgt diverse functies. Dus ook de kans voor jou om te zien welke functie wel goed bij je past en welke minder. Daarnaast spelen je eigen interesses tuurlijk een grote rol in het bekleden van de functie. Het is een wederzijdse investering. Namelijk voor de werkgever in het bedrijf en voor jezelf voor je eigen ontwikkeling. Het voornamelijke doel van een traineeshop is dan ook om te leren leiden en te ontwikkelen. Daarnaast heb je met een traineeship ook een grotere kans op een vaste baan binnen het huidige bedrijf. De werkgever heeft immers in je geïnvesteerd en je snel laten gaan na je traineeship is niet altijd rendabel voor het bedrijf. Het is een grote commitment die je met een werkgever aangaat. Dat is ook de reden dat de solliciatiegesprekken erg streng zijn en vaak ook uit meerdere selectie rondes bestaat voor de beste afgestudeerde studenten.
Overweeg jij werkend leren? De afgelopen twee jaar heeft deze vorm van ontwikkeling een sterke groei doorgemaakt. Steeds meer bedrijven implementeren het binnen hun strategie en gaan opzoek naar trainees.
(55)
Laatste berichten van de Bisk (toon alles)
- Welke soorten overkappingen zijn er? - 20 juli 2024
- Fotoboek maken van vakantieherinneringen! - 14 december 2023
- ICT Beheer Uitbesteden: Een Slimme Zakelijke Zet? - 30 oktober 2023