Robots verhogen medewerker tevredenheid binnen organisaties

Veel mensen zijn nog steeds (onterecht) op hun werk vervangen te worden door een robot. Een angst waarvan we de afgelopen jaren steeds vaker hebben kunnen zien dat deze ongegrond is. Waarom? Tot nu toe hebben al die nieuwe technologieën zoals het internet, artificiële intelligentie, etc. juist alleen maar meer banen opgeleverd.

Robotic Process Automation is zo’n nieuwe technologie, die momenteel aan een grote opmars bezig is. RPA-bots helpen organisaties over de hele wereld momenteel door saai en repetitief werk uit handen te nemen – zodat medewerkers zich kunnen focussen op werk dat er echt toe doet! Personeel dat de afgelopen jaren druk bezig was met het overtypen van data van Excel bestanden naar ERP systemen wordt nu ingezet om de behoeften van klanten beter te identificeren – zodat producten beter op klanten kunnen worden afgestemd.

Het verhogen van de tevredenheid van medewerkers is echter niet het enige voordeel dat robots brengen. Doordat robots minder fouten maken kunnen organisaties dure fouten terugdringen en voldoen processen sneller aan de eisen van wet- en regelgevers.

Zelf aan de slag met RPA binnen jouw organisatie? Een eerste stap is het in kaart brengen van de bedrijfsprocessen, om vervolgens de processen met het hoogste potentieel eruit te pikken. Van deze processen wordt vervolgens een procesdocument gemaakt door een business analist, zodat een ontwikkelaar kan starten met het bouwen van een proces.

Dat bouwen gebeurt met de software van één van de velen aanbieders van RPA-software. UiPath, Automation Anywhere en Blue Prism zijn de bekendere aanbieders, en onlangs heeft ook Microsoft haar intrede gedaan met haar Power Automate platform.

Train je medewerkers

Veel organisaties nemen een RPA specialist in de arm om te starten met het identificeren van processen, en het bouwen van de eerste generatie robots. Wanneer je succesvol wilt zijn met het implementeren van RPA is het echter ook belangrijk om je eigen medewerkers te trainen in RPA en misschien zelfs het bouwen van hun eigen processen. Want jouw medewerkers zijn uiteindelijk cruciaal voor het succes van de organisatie!

(83)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)