Champagne voor de feestdagen

Champagne voor de feestdagen

De feestdagen komen er weer aan en om je goed voor te bereiden om het kerstdiner en oud en nieuw kun je alvast uitkijken naar wat je gaat schenken aan je familie en vrienden. Champagne mag hier zeker niet ontbreken.

Champagne is symbolisch voor het inluiden van het nieuwe jaar maar dat begint dus al met de kerstdagen waarbij veel flessen gepopt zullen worden. Voor bij het kerstdiner kun je Champagne op verschillende manieren inzetten.

Soorten en merken

Er zijn diverse soorten Champagne en merken zoals Moët & Chandon, Dom Perignon, Mercier, Piper Heidsieck, Krug en Louis Roederer. De meeste merken zijn ook duurder dan wat je van wijn gewend bent en je betaalt al gauw 30-50 euro voor een goede fles Champagne.

Bij het kopen van Champagne moet je ook letten op het type Champagne, dit in combinatie met het merk bepaald ook hoe duur Champagne kan zijn:

  • Demi-sec
  • Dry
  • Extra dry
  • Brut
  • Extra brut

Aperitief

Champagne is het beste te drinken als aperitief en wordt als zodanig ook het meest gebruikt. Een goede aperitief is eetlustopwekkend. Hierbij moet je rekening houden met de volgende eigenschappen van een aperitief:

  • eetlustopwekkend
  • versterkte wijn
  • hoog alcoholpercentage
  • laag suikergehalte

Een aperitief gaat ook gepaard met een amuse. Voor Champagne geldt dat deze goed samen gaat met vis en zeevruchten. De smaak van vis en Champagne is goed te combineren. Een goed voorbeeld is om bij Champagne een hapje met gerookte zalm te serveren.

Spoom

Een spoom is een tussengerecht wat zorgt voor het inzakken van de maaltijd en wordt koud geserveerd. Minimaal bij een 5-gangen menu is de spoom goed in te zetten als 3de gerecht. Hoe meer gangen hoe kleiner de gerechten kunnen zijn.

Een spoom bestaat vaak uit witte wijn met citrus en suiker. Een klassiek voorbeeld hiervan is de Champagne citroensorbet spoom. Geserveerd in champagneglas met mousserende wijn en een bolletje citroensorbetijs.

Dessert

Champagne is ook goed te gebruiken bij het dessert als alternatief op de dessertwijn. Champagne is vooral geschikt bij koude fruit dessert en sorbetijs. Dit geldt voor bijna alle mousserende wijnen.

Toasten

Voor welke gelegenheid dan ook, Champagne daar moet mee getoast worden! Alhoewel door de decennia heen Champagne plaats heeft moeten maken voor steeds meer alternatieven zoals Prosecco en Cava, toch blijft het een klassieker.

Champagne daar moet mee getoast worden op het geluk en de gezondheid. En zo begint men vaak elke feestelijke gelegenheid en de start van het nieuwe jaar.

(248)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)