De kunst van het wijndrinken

glazen

In de avond op de bank ploffen met een wijntje, bij een feestje wijn uit een plastic bekertje of uit eten met een groot glas wijn. Wijn is een drank die veel gedronken wordt over de hele wereld. Er zijn dan ook wijnkenners die de beste manieren hebben gevonden om wijn te drinken. En voor elke soort wijn is er een ander glas dat de smaak van de drank het beste tot zijn recht laat komen. Hier zit meer kunst achter dan je zou denken.

Basis regels

Er zijn enkele richtlijnen bij het uitzoeken van het juiste wijnglas. Let vooral op de volgende kenmerken als je een glas kiest.

Kleur
Ten eerste is het belangrijk dat het wijnglas mooi doorzichtig is. Er zijn wijnglazen die een kleurtje hebben en ondanks dat het er leuk uitziet, is het niet voordelig voor de wijn. De kleur van de wijn is namelijk erg belangrijk, dus als het glas niet mooi helder is of een andere kleur heeft, zie je de kleur van de wijn zelf niet meer goed. En de kleur van de wijn laat o.a. zien welke druivensoort het is en hoe oud de wijn is.

Maten
De onderkant van het glas moet groot genoeg zijn om de wijn rond te kunnen draaien zonder dat de wijn over het glas heen morst. Dit ronddraaien wordt ook wel walsen genoemd. Dit proces is belangrijk, omdat je de wijn zo beter kunt analyseren. Tijdens het walsen blijft er een dun laagje achter op de rand van je glas. Hierdoor vergroot je het verdampingsoppervlak van de wijn. Op die manier komen er meer aroma’s vrij zodat je de wijn beter kunt ruiken. Ook de lengte van de steel moet juist zijn. Als deze te kort is, betekent dit dat je hand tegen de kelk (het gedeelte van het glas waar de wijn in gaat) aankomt en de temperatuur van je hand aanneemt. Dit zorgt dat de wijn te warm wordt, waardoor ook de smaak verandert. Daarnaast zorgt een langere steel er ook voor dat je geen vette vingerafdrukken op je kelk krijgt.

Vorm
De vorm van het glas zou zo moeten zijn dat het vanaf de onderkant naar boven, lichtelijk smaller wordt. Naast dat dit er mooi uitziet, zorgt het er tijdens het walsen ook voor dat de aroma’s dezelfde weg volgen en beter bij het gebied van je neus geconcentreerd worden.

Glas per wijn

Naast de basisregels zijn er ook per wijn verschillende soorten glazen. Voor een rode wijn kies je voor een glas met een ruime kelk. Terwijl je voor witte wijn aan een kleiner glas genoeg hebt. Dit komt omdat rode wijn meer aroma’s heeft. Deze heeft dus meer ruimte nodig om vrij te komen dan bij een witte wijn. Dan is er ook nog een flûte, waarbij de vorm smal en langwerpig is. Dit glas is bedoeld voor mousserende wijnen (zoals champagne). Als je een normaal wijnglas gebruikt verdwijnen de belletjes veel te snel. En wil je echt een feestelijk glas hebben? Laat dan je wijnglazen graveren. Leuk als cadeau of gewoon voor jezelf.

Bron: https://www.drankjewelpro.nl/

(183)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)