Beleggingstips voor Aandelen, Futures en CFD’s

Beleggen is niet moeilijk maar goed beleggen is nog een hele kunst. Als beginnend actief belegger (trader) ben je op zoek naar houvast; op welk moment instappen, op welk moment uitstappen? Welke risico’s zijn aanvaardbaar, welke risico’s zijn te groot? Dit zijn vragen die steeds weer opkomen en waar nooit een afdoend antwoord op lijkt te bestaan. Hoewel er natuurlijk geen gouden formule is en beleggen zonder risico niet bestaat, zijn er wel tips te geven waarmee de kans op succes wordt geoptimaliseerd.

Beleggingstips voor Aandelen, Futures en CFD's

Maak een plan
Het doel van beleggen is geld verdienen maar om dat doel te bereiken is een plan nodig. Puur intuïtief beleggen klinkt aardig en is misschien opwindend maar leidt bijna altijd tot verlies. Bedenk daarom vooraf wat het plan is en houd daar aan vast. In het trading-plan staan duidelijk de voorwaarden voor het openen en het sluiten van een trade. Hierdoor is geen tussentijds denkwerk meer nodig; door simpelweg het plan uit te voeren komt de winst vanzelf. Het plan kan ook geautomatiseerd worden. Er is dan sprake van een zogenaamd trading systeem. Er bestaan vele manieren om zo’n plan of systeem op te zetten. Door middel van zelfstudie of door het volgen van een cursus kan de kennis die hiervoor nodig is worden vergaard.

Maak gebruik van stops
Zonder kapitaal is beleggen niet mogelijk. Door gebruik te maken van stops, ook wel stop loss genoemd, bescherm je je trading kapitaal. Een stop houdt in dat je uitstapt zodra een bepaald verlies bereikt wordt. Ook dat maakt deel uit van het plan.

Afweging risico en beloning
Voorafgaand aan iedere trade moet worden afgewogen wat de mogelijke opbrengst en wat het mogelijke risico is. Als hoofdregel geldt dat de belegger bij aanvang van een trade nooit meer op het spel moet zetten dan wat de trade potentieel kan opleveren. Bij iedere trade moet u het risico dat u neemt afwegen tegen de potentiële opbrengst. De vuistregel is om bij aanvang van een trade nooit meer te riskeren dan de trade in potentie kan opbrengen. Dit betekent dus dat tegenover iedere euro die geriskeerd wordt minimaal een euro winst gemaakt kan worden. Bij gebruik van een trading systeem hangt deze risk/reward verhouding samen met de win/loss ratio van het systeem.

Short gaan
De meeste beginnende beleggers speculeren op koersstijging. het speculeren op koersdalingen, het zogenaamde ‘short gaan’, wordt door velen gevoeld als minder fatsoenlijk. De ups van de beurs kunnen echter alleen maar bestaan bij de gratie van de downs. Door de koersdalingen te negeren blijft een groot deel van het potentieel onbenut en laat de trader dus kansen liggen. Bovendien gaande neerwaartse bewegingen meestal veel sneller dan de opwaartse bewegingen en kan er dus ook sneller geld verdiend worden door te speculeren op een koersdaling.

Schakel de psychologie uit
De eigen emoties kunnen weleens de belangrijkste tegenstander zijn van de beginnende trader. Door vast te houden aan het gemaakte plan wordt de emotie voor een groot deel uitgeschakeld. Overmoedigheid, angst om kans te missen, de neiging om verliezen in één klap goed te willen maken, enzovoort, leiden vrijwel altijd tot negatieve resultaten. niet voor niets staan geduld bekend als één van de belangrijkste eigenschappen waarover een trader moet beschikken. Als belegger moet men vooral heel goed op zijn of haar handen kunnen zitten en dat is moeilijker dan het lijkt want de emoties nemen heel snel de overhand.

Beleggingstips voor Aandelen, Futures en CFD’s zijn genoeg te vinden op het internet, goed zoeken naar websites die al jaren ervaring hebben op dit gebied zal je belonen met prachtige resultaten!

(493)

The following two tabs change content below.

Annemiek Verhagen

Laatste berichten van Annemiek Verhagen (toon alles)