Hoevaak laat jij je hond uit?

Het is belangrijk voor het welzijn van een hond om hem of haar voldoende uit te laten, zodat hij zijn energie voldoende kwijt kan en uiteraard om zijn behoeftes te kunnen doen. Het uitlaten hoort bij de verzorging van de hond. Maar laten we onze honden allemaal wel voldoende uit? Zal onze hond tevreden zijn met de frequentie waarmee hij wordt uitgelaten?

Zelf zijn we misschien van mening dat het ruim voldoende is. Is dat ook wel zo? Afhankelijk van de soort hond zit er ook nog een verschil in de hoeveelheid keren dat een hond op een dag uit moet. Sommige honden zijn van nature zeer actief en móeten gewoon de deur uit om goed in hun vel te kunnen zitten.

Gedrag van je hond
Aan het gedrag van je hond is vaak wel te zien wat hij wil. Wanneer het dier overduidelijk actief is en het huis op stelten zet, is het duidelijk dat hij zijn energie kwijt moet en is uitlaten waarschijnlijk de enige optie om dit voor elkaar te krijgen. Het tegengestelde is ook mogelijk: de hond weet uit stress niet wat hij doen moet en ligt alleen maar stil in een hoekje, tot het moment dat hij uitgelaten wordt – dan gaat hij los.

Eigenlijk is het best te vergelijken met ons eigen gedrag. Wanneer wij niet lekker in ons vel zitten hebben we vaak ook de neiging tot uitersten te gaan: compleet in een hoekje weg schuilen of juist hyperactief zijn. Wellicht een idee om hierover na te denken bij het uitlaten van je hond. Want je wil toch dat hij gelukkig is?

Duur van het uitlaten
De hoeveelheid waarmee je een hond uitlaat is natuurlijk net zo belangrijk als de duur per uitlaatmoment, in samenhang met elkaar. Eén keer op een dag een uur uitlaten en daarna niet meer is uiteraard geen optie. Tien keer vijf minuten waarschijnlijk ook niet. De ‘kunst’ is om deze momenten aan te passen aan je hond, aan waarin hij zich fijn voelt. Dit kan verschillen per hond.

Bedenk jezelf: hoe vaak laat jij je hond eigenlijk uit en denk je dat hij hierdoor goed in zijn vel zit?

(683)

The following two tabs change content below.

Johaan

Laatste berichten van Johaan (toon alles)