Informatie over de zesde ziekte

De zesde ziekte is een bekende en veelvoorkomende, maar ongevaarlijke ziekte, die veelal bij kinderen voorkomt. De zesde ziekte is naast de vijfde ziekte, de meest voorkomende ziekte bij kinderen. Het virus wordt ook wel de driedaagse koorts genoemd. Doorgaans zijn de symptomen en bijwerkingen van de zesde ziekte wat vervelender dan die van de vijfde ziekte. De zesde ziekte heeft haar naam te danken aan een oude lijst van vlekaandoeningen, waar deze op de zesde plaats stond genoteerd. De Latijnse en medische naam voor deze aandoening is “exanthema subitum”. De ziekte komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de 2 maanden en drie jaar. Het is onmogelijk dat volwassenen worden getroffen door de zesde ziekte.

De symptomen van de zesde ziekte

De symptomen van de zesde ziekte zijn zeer herkenbaar en kenmerken zich in eerste instantie door een forse koorts, welke eenvoudig kan oplopen tot wel 40 graden. Wanneer de koorts na een aantal dagen is afgenomen, ontstaan er kenmerkende vlekjes op de huid van het kind. Daarnaast kan er keelpijn en oorontsteking optreden. De ziekte gaat vanzelf weer voorbij, waardoor een bezoek aan de huisarts niet nodig is.

Hoe raakt een kind besmet met de zesde ziekte?

Het virus van de zesde ziekte is eenvoudig overdraagbaar door andere kinderen, door bijvoorbeeld hoesten. Op het moment van hoesten komt het virus in de lucht, waardoor kinderen deze eenvoudig kunnen oplopen. De zesde ziekte kent een incubatietijd van gemiddeld 2 weken.

Wat moet ik doen wanneer mijn kind de zesde ziekte heeft?

Voor uw kind is het natuurlijk erg vervelend om besmet te raken met het virus, maar helaas is dit niet te voorkomen. Zorg ervoor dat uw kind veel vocht en vitamines binnenkrijgt. Hierdoor bouwt hij of zijn een betere weerstand op, waardoor de symptomen minder heftig zullen zijn. Daarnaast is het belangrijk dat uw kind voldoende frisse lucht en voornamelijk rust krijgt. Wanneer u hier rekening mee houdt, zal het allemaal ontzettend mee vallen.

(580)

The following two tabs change content below.

RBOnline

Laatste berichten van RBOnline (toon alles)