Verschil tussen dagbladen

We hebben in Nederland verschillende dagbladen. We kunnen het verschil maken tussen regionale kranten en landelijke kranten. Landelijke kranten bevatten nieuws uit het binnenland, buitenlands nieuws, sport, economie en reportages. Regionale kranten bieden vaak hetzelfde, zij het op kleinere schaal. Regionale kranten richten zich ook op nieuws uit de regio. Zo richt de Leeuwarder Courant zich, naast het algemene nieuw, ook op nieuws uit Friesland en omstreken. We hebben in Nederland 10 verschillende landelijke dagbladen, de gratis kranten als Spits en Metro buiten beschouwing gelaten. Deze richten zich, net als de landelijke dagbladen, ook op nieuws uit binnen- en buitenland, maar zijn gratis verkrijgbaar op stations.

Wat is precies het verschil tussen de dagbladen?

De bekendste Nederlandse krant is ook tevens de oudste, namelijk de Telegraaf. Deze krant is een landelijke ochtendkrant. Naast de Telegraaf zijn er nog 6 ochtendkranten, namelijk Trouw, Volkskrant, NRC-Next, Algemeen Dagblad, Nederlands Dagblad en het Financieel Dagblad. De andere 3: Het Parool, Reformatorisch Dagblad en het NRC Handelsblad verschijnen ’s avonds. Alhoewel alle genoemde kranten het dagelijks nieuws uit binnen- en buitenland brengen zit er verschil in de manier waarop het gebracht wordt. Vaak zit het verschil in de politieke voorkeur van de krant. Dit kan de doorslag geven bij uw keuze voor een krant. De Volkskrant, Trouw en Het Parool zijn politiek links. Kranten als de Telegraaf, het Algemeen Dagblad en het NRC Handelsblad zijn juist politiek rechts. Meningen over bepaalde nieuwsfeiten kunnen per krant daarom behoorlijk afwijken. U doet er goed aan een krant te kiezen die past bij uw politieke voorkeur. Bij regionale kranten is het onderscheid in politieke voorkeur vaak minder aanwezig. Naast de politieke voorkeur van dagbladen spelen uw interesses ook mee. Economie, showbizz, sport of reizen. Een krant als de Telegraaf heeft ook een groot showbizz gedeelte terwijl het Algemeen Dagblad bekend staat om de grote sportkaterns.

Proefabonnement kan helpen bij de juiste keuze

U kunt natuurlijk altijd meerdere kranten uitproberen totdat u een krant heeft gevonden die helemaal aan uw eisen en wensen voldoet. Een proefabonnement kan daarbij helpen.

 

(10292)

The following two tabs change content below.

dirkvanduin

Laatste berichten van dirkvanduin (toon alles)