Komen er te veel vluchtelingen naar Nederland?

Kinderen

Terwijl vluchtelingen uit verschillende delen van de wereld Europa en Nederland binnenkomen, wordt er zorgen gemaakt of er niet te veel vluchtelingen het land binnenkomen. Moeten we ons daadwerkelijk zorgen maken over de hoeveel vluchtelingen die het land binnenstromen?

Waar komen de vluchtelingen vandaan?

nederland-neemt-zevenduizend-extra-vluchtelingen-opIn de eerste helft van het jaar 2015 zijn hebben bijna 400.000 vluchtelingen asiel aangevraagd in Europa. Ter vergelijking van dat jaar daarvoor waren het er ruim 560.000 over het gehele jaar. In Nederland hebben ruim 33.000 vluchtelingen asiel aangevraagd tot en met oktober 2015. Waar komen deze vluchtelingen allemaal vandaan? Veruit de meeste asielzoekers komen uit Syrie (46%) en Eritrea (20%). Ruim tweederde van deze vluchtelingen komen naar Nederland om herenigd te worden met familieleden. In vergelijking met het jaar 2014 waren er bijna 25.000 vluchtelingen naar Nederland gekomen over het gehele jaar.

Zijn het te veel vluchtelingen?

Is het waar dat er te veel vluchtelingen het land binnenkomen? Wat is te veel en wanneer kunnen we de toestroom niet meer aan? Om de huidige toestroom aan vluchtelingen beter in perspectief te zien, vergelijken we de huidge toestroom vluchtelingen met eerdere periodes. In 2014 was de piek tegen de 30.000 vluchtelingen die asiel hebben aangevraagd. De verwachting is dat dit aantal in 2015 rond de 35.000 aan zal liggen. Vanaf het jaar 2000 zijn het aantal vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen drastisch verminderd en dat heeft geduurd voor een periode van ruim 10 jaar. De grootste toestroom aan vluchtelingen in Nederland vond plaats in de jaren 90, met op het hoogtepunt ruim 50.000 vluchtelingen in het jaar 1994

De reis ernaartoe

xxlVluchtelingen worden niet overal even goed opgevangen en vaak zijn vluchtelingen bij aankomst in het bestemde land er erg slecht aan toe. Met name kinderen en ouderen zijn hierbij grote risicogroep. Tijdens de lange en vermoeide reis wordt er doorgaans in grote groepen buiten geslapen en wordt er de volgende ochtend weer verder gertrokken met bagage en al. Ook bij de land van aankomst wordt er vaak buiten geslapen in bijvoorbeeld slaapzakken, tenten of soms gewoon op een stuk deken. Medische hulp, voeding en een dak boven het hoofd zijn daarom zo belangrijk voor vluchtelingen. Uiteraard niet alleen voor vluchtelingen, maar voor alle mensen. En dat moeten en mogen we niet vergeten, want vluchtelingen zijn ook mensen met dezelfde primaire levensbehoeftes als ieder ander. Moeten we ons nu dus zorgen maken over de enorme toestroom? Absoluut niet! 2015 kent inderdaad weer een kleine piek, maar ten opzichte van eerdere perioden is dat maar een hele kleine piek.

(327)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!