Meeste fietsdiefstallen bij mooi weer

Het lijkt een open deur, maar de meeste fietsdiefstallen zo blijkt uit gedegen onderzoek, vinden plaats in de maanden mei tot en met oktober…..Dat lijkt nogal voor de hand te liggen en dan met name met het oog op de frequentie en de intensiteit waarmee de fiets in die desbetreffende maanden gebruikt wordt. Dat is welhaast vanzelfsprekend een gevolg van weersomstandigheden die zich niet helemaal lekker lenen voor een fietsuitje in de wintermaanden. Al heb je op je elektrische fiets natuurlijk geen last mee van tegenwind.
Daarentegen vormen de zomermaanden toch veelal het beste decor voor een fietstocht: Of dit nou voor het maken van een pleziertochtje is of richting de werkplek. De winter is, behalve voor een beperkte groep diehards, bij uitstek een periode waarin de fiets onaangeroerd in de stalling zal blijven staan. De ingrediënten hiervoor zijn een harde, straffe wind die bij voorkeur uit het oosten komt, in combinatie met een geselende regen, sneeuw of hagelbui bij fikse temperaturen onder het vriespunt. De fietser kruipt dan voorlopig in zijn of haar schulp, zal eieren voor zijn geld kiezen en de auto, de bus of welke vorm van alternatief vervoer dan die fiets, eerst dan pas weer de rug toe keren nadat de temperatuur weer zodanig zal zijn gestegen dat de handschoenen weer opgeborgen kunnen worden en de fietspaden door de lokale gemeentelijke dienst netjes begaanbaar zijn gemaakt.
Afgelopen winter is hiervan natuurlijk een voorbeeld bij uitstek: Het was me het wintertje dan ook wel, zeg! Hier hoeft niet alles op een rijtje gezet te worden, maar de vrieskou was overweldigend te noemen:
De vorstperiode in deze winter heeft namelijk, met kleine onderbrekingen, alles bij elkaar genomen ruim een half jaar geduurd! Dat mag je gerust een lange winter noemen. Er kan dan ook worden gesteld dat deze periode ook voor fietsendieven bijzonder onaantrekkelijk genoemd mag worden, al was het alleen maar vanwege de koude. En dan hebben we het natuurlijk nog niet eens over het gebrekkige aanbod aan fietsen…..wie zit er nog op de fiets met dat onaantrekkelijke hondenweer ? De hond in ieder geval niet! De diehard, daar moet de fietsendief het van hebben in die barre maanden! Misschien bent u deze winter in het voorbijgaan nog op zo’n exemplaar gestoten en dacht u misschien wel meewarig ‘die is gek’?

(468)

The following two tabs change content below.

paul

Laatste berichten van paul (toon alles)