30 procent meer woningen verkocht in september

De woningmarkt zakte in toen de crisis begon omdat consumenten het geld niet meer durfden te besteden. Het is natuurlijk een cyclus, want de mensen die wel wilden verhuizen, kregen hun eigen woning niet verkocht. Uit de laatste cijfers blijkt echter dat het steeds beter gaat met de huizenmarkt.

In september was er een toename van 30 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Er werden namelijk 9.289 woningen verkocht. Het klinkt natuurlijk mooi, omdat er in een jaar tijd zoveel extra huizen zijn verkocht. Als we het cijfer met de voorgaande maand vergelijken, wordt het echter minder rooskleurig. Ten opzichte van augustus 2013 is het met 6,9% gedaald.

Ook maakte het Kadaster cijfers bekend over de populariteit van type woningen. De verkoop van appartementen nam het minst sterk toe en steeg met ‘slechts’ 18,4 procent. De grootste toename was te zien bij de verkoop van hoekwoningen. Ten opzichte van vorig jaar steeg de verkoop met maar liefst 43 procent. De verkoop van vrijstaande woningen daalde in vergelijking van augustus.

In iedere provincie werden er meer woningen verkocht, maar er zijn natuurlijk wel verschillen onderling. Drenthe kon rekening op een stijging van 51,8% in vergelijking met 2012. Dit was bij Overijssel het minst, want zij zagen slechts een toename van 11,9 procent. Ook bij deze aantallen worden er ten opzichte van augustus 2013 minder huizen verkocht.

Consumenten kiezen vaker voor innovatie

Het kopen van een huis brengt een voordeel met zich mee. Je mag namelijk (bijna) alles aan het huis verbouwen, wat bij een huurwoning niet altijd mag. Consumenten kiezen er steeds vaker voor om de woning van gemak en de nieuwste snufjes te voorzien. Deuren worden bijvoorbeeld geautomatiseerd met een deurmagneet, elektromagneet of een deurdranger.

Fabrikanten zoals Apple gaan hier ook op inspelen. Zo werd onlangs bekend dat de smartwatch een apparaat wordt waarmee de elektronica in huis bediend kan worden. De Apple Watch zou bijvoorbeeld de verwarming, verlichting, audio en video in het huis kunnen regelen. Het wordt daardoor echt een handig apparaat dat de consument kan ondersteunen in hun behoefte naar gemak.

(246)

The following two tabs change content below.

Bart

Laatste berichten van Bart (toon alles)