Een bedrijfspand dat past bij het A-merk Intergas

Wanneer je als bedrijf vooruitstrevend bent in je producten en dienstverlening, dan dient het bedrijfspand dezelfde vooruitstrevende uitstraling te bezitten. Deze visie van de Raad van Bestuur en Directie van Intergas in Coevorden werd door Nieuwenhuis Bouwbedrijf uit Rijssen (Overijssel) en Axes Architecten uit Assen vertaald naar een nieuwbouw waarbij techniek en functionaliteit voorop staan.

De directie van Intergas was het erover eens dat het bestaande bedrijfspand niet paste bij het A-merk Intergas. Aan algemeen adjunct-directeur Jacob Kolk van Nieuwenhuis Bouwbedrijf in Rijssen (Overijssel) werd de vraag voorgelegd een haalbaarheidsstudie te doen en een kostenberaming te maken. Kolk stak er veel energie in om zijn visie op een mogelijke nieuwbouw zo gedetailleerd en transparant mogelijk uit te werken. Hij maakte zijn plannen zelfs volledig inzichtelijk door het plan te spiegelen aan een willekeurig gebouw op een willekeurig bouwperceel. Nieuwenhuis Bouwbedrijf verwierf de opdracht waarvan Kolk nu zegt: “Het is prettig te ervaren dat Intergas uit elke euro die is ingezet in de nieuwbouw, een optimaal rendement haalt.”

Kop en schouders

Over de keuze voor Nieuwenhuis Bouwbedrijf zegt algemeen directeur Bosscher van Intergas: “Nieuwenhuis Bouwbedrijf stak in dit proces met kop en schouders boven de anderen uit. Nieuwenhuis Bouwbedrijf straalde vertrouwen uit, een gevoel van ‘wij kunnen dit’. Als je aan een groot bouwproject als dit begint, wil je niet het idee hebben dat je continu je eigen plannen moet bewaken. Nieuwenhuis Bouwbedrijf heeft van het begin af aan met ons meegedacht en geholpen met het optimaliseren van onze ideeën. Bovendien gaven ze een bijzonder goede prijs, iets wat zeker net zo belangrijk is. Jacob Kolk was daarbij ons belangrijkste aanspreekpunt. Zijn kennis en knowhow vormden een absolute meerwaarde. Hij dacht in korte lijnen en maakte duidelijk inzichtelijk wat wij als Intergas voor ogen hadden.”

Productiebedrijf

Kolk: “Intergas is een hoogwaardig en zelf ontwikkelend productiebedrijf, waarbij de taken op het kantoor veelal ondersteunend zijn aan de ontwikkelings- en productieafdelingen. Om die reden wilden wij een overlap maken tussen productiehal en kantoor. Dat hebben we o.a. gedaan door de binnenwanden tussen kantoor en productiehal transparant te houden, waardoor de mensen van de productie en het kantoor elkaar zien. Op die manier wordt het contact geoptimaliseerd.”

Meer ruimte

Ook wilde Intergas dat de mensen op het kantoor ruimer in hun jasje kwamen te zitten, wat tevens het binnenklimaat en het comfort ten goede zou komen. Niet alleen het totale kantooroppervlak werd uitgebreid naar circa 5.000 m2, ook op het kantoor werd per afdeling meer ruimte gecreëerd, zodat men niet benauwend op elkaars lip zit. De oppervlakte van de bedrijfshal is ook gebaseerd op groei en bedraagt een 13.000 m2.

Nieuwe technologie

In het nieuwe bedrijfscomplex werden bovendien de nieuwste technologieën toegepast. Zo werd de fabriekshal voorzien van een extra dikke isolatieschil. ‘s Nachts wordt met koude buitenlucht het binnenklimaat teruggebracht naar het gewenste niveau. Overdag wordt de hal automatisch afgesloten. Eenvoudige technische snufjes, die zorgen voor doordachte doch eenvoudige oplossingen. Kolk voegt daar aan toe: “Met een hoogwaardige isolatieschil zorgen wij voor een beheersbaar klimaat, zodat er ook overdag een aangenaam binnenklimaat is”. Ook werd het pand voorbereid op de mogelijkheden voor het toepassen van warmte- en koudeopslag in de grond en is de vloerverwarming voorbereid om in een later stadium eventueel ingezet te worden als koeling van de ruimte. De ruimtes die met een hoge bezetting worden belast, zoals vergaderzalen, zijn voorzien van hoogwaardige koeling. De enorme glazen geveldelen maakten dat er extra voorzieningen getroffen moesten worden om de straling van de zon buiten te houden. Vandaar de gigantische dakoverstekken van twee meter, die het instralen van de zon in de kantoren voorkomen. Tevens dienen de verticale lamellen aan de gevel als extra schoepen om de zoninval te reguleren. Het pand is opgetrokken uit een staalconstructie, waarbij voor de vloeren en het dak betonelementen werden toegepast om een stevige kern te creëren met een stabiele binnentemperatuur.

Bouwteam

Kolk toont zich bijzonder enthousiast over de samenwerking binnen het bouwteam en het uiteindelijke resultaat. “Ik durf te stellen dat we door te werken in bouwteamverband aanzienlijk prettiger, maar zeker ook efficiënter hebben gewerkt. Door de bouwteamconstructie konden we een dag nadat de vergunningen waren afgegeven al de eerste schop in de grond steken. Alle berekeningen, alle cijfers en alle verdere voorbereidingen waren tot op detail klaar. De inspanning met elkaar en de bereidheid om samen te werken hebben dit project tot een groot succes gemaakt. Met aan de basis: vertrouwen. Want met openheid en transparantie, zonder verborgen agenda kun je samen tot een prachtig resultaat komen. Deze wijze van aanpak is niet uniek voor Nieuwenhuis Bouwbedrijf, want 95% van onze opdrachten wordt zo verworven.” 11 mei jl. werd het nieuwe Intergasgebouw geopend door Ed Nijpels, oud-minister en huidig voorzitter van het Urgenda Platform en de Stichting Milieu Centraal. Kolk voegt er met gepaste trots aan toe: “Inmiddels zijn wij al door diverse marktpartijen benaderd omdat het project, de wijze van aanpak en het resultaat mensen aanspreekt. Je kunt dus eigenlijk praten van succes in het meervoud!”

(497)

The following two tabs change content below.

melanieeee

Laatste berichten van melanieeee (toon alles)