Informatie over potdekselplanken

Een potdekselplank, wat is dat nu precies? Potdekselplanken zijn planken hout die gebruikt worden voor het afwerken van gevels en schuren. Maar wat maakt een gewone plank nu tot een potdekselplank? Het criterium voor een potdekselplank is dat het gaat om houten planken die dakpansgewijs over elkaar heen gelegd worden. Door de planken op een raamwerk vast te timmeren en onderaan te beginnen, rust de onderkant van de volgende plank steeds op de bovenkant van de voorgaande plank.

Potdekselplanken zijn duurzaam

Voor het potdekselen van gevels en schuren kan elke houtsoort gebruikt worden. Natuurlijk is het echter zo dat niet elke houtsoort even duurzaam is en even goed bestand is tegen de weersomstandigheden die er in de buitenlucht op inwerken. Hierbij moet u dan denken aan regen, vorst en wind, maar ook de zon heeft invloed op potdekselplanken in de buitenlucht. U zult zich kunnen voorstellen dat onbehandelde, vuren potdekselplanken minder lang mee zullen gaan dan speciaal geïmpregneerde hardhouten potdekselplanken. Natuurlijk hangt de levensduur van een potdekselplank ook samen met de prijs ervan. Wanneer u van plan bent om uw hele leven in hetzelfde huis te blijven wonen, is de keuze voor wat duurdere potdekselplanken daarom logischer dan wanneer u om de vijf jaar verhuist. Houd dus rekening met uw wensen en de toekomst bij de aanschaf van potdekselplanken.

De voor- en nadelen van potdekselplanken

Planken hout voor een parketvloer of meubels kunnen niet zomaar gebruikt worden wanneer ze eenmaal gezaagd zijn. Hier gaat namelijk een heel proces van drogen aan vooraf. Dit droogproces zorgt er niet alleen voor dat het teveel aan vocht uit de planken droogt, maar in de droogkast sterven dankzij de gecontroleerde temperatuur en vochtigheidsgraad ook parasieten, houtwormen en in het hout gelegde eitjes.

Bij potdekselplanken is dit echter niet het geval. Potdekselplanken worden namelijk meestal niet gedroogd in een droogkast, maar versgezaagd gebruikt. Daarom dienen potdekselplanken ook anders behandeld te worden dan bijvoorbeeld parketplanken. Potdekselplanken kunnen namelijk niet gelijk geverfd worden. Doet u dit wel, dan heeft u een grote kans op houtbederf. De verf sluit de poriën van het hout immers af, waardoor er geen vocht meer uit kan trekken en waardoor de reeds gelegde eitjes opgesloten worden in de plank.

(1400)

The following two tabs change content below.

RBOnline

Laatste berichten van RBOnline (toon alles)