Het weer maakt niet uit; zonnepanelen werken altijd

Veel mensen verwachten dat het rendement van hun zonnepanelen tegenvalt doordat er in Nederland te weinig zon schijnt. Het aantal zonuren in Nederland is ook niet erg hoog, maar wel degelijk genoeg om te verdienen op uw zonnepanelen. Het is zelfs zo dat zonnepanelen energie opwekken wanneer ze bedekt zijn met sneeuw.

Even ter vergelijking: zonnepanelen gesitueerd in de Franse Riviera leveren gemiddeld 1,5 keer zoveel energie als zonnepanelen in Nederland. Dit is geen groot verschil kijkend naar het aantal zonuren. In dat deel van Frankrijk zijn de zonuren soms wel 3 tot 4 keer zoveel.

Wanneer het bewolkt is leveren zonnepanelen nog steeds energie, dit komt doordat wolken niet al het zonlicht tegenhouden (anders zou het overdag ook donker zijn). Het zonlicht wat wel door de wolken heen komt wordt verspreid waardoor het op te vangen is door bijvoorbeeld zonnepanelen.

Door de technologische vooruitgang wordt het rendement met beperkt zonlicht ook steeds hoger. Er worden dagelijks nieuwe ontdekkingen gedaan met nieuwe materialen en vormen. Dit speelt natuurlijk al een tijdje. De terugverdientijd van zonnepanelen was vijf jaar geleden nog tussen de 15 en 20 jaar. Dit is inmiddels al terug gedrongen naar tussen de 6 en 7 jaar. Dit kan natuurlijk ook langer zijn, wanneer de kwaliteit van de panelen lager is.

Zonnepanelen met een lage kwaliteit komen voornamelijk uit China. Deze panelen zijn over het algemeen goedkoper en hebben een langere terugverdientijd omdat de kwaliteit van de panelen lager is. De aanschafprijs is natuurlijk ook lager, maar het is verstandiger om iets duurdere panelen aan te schaffen en ze sneller terug te verdienen.

 

(490)

The following two tabs change content below.