Wijnproducenten stappen over op zonnepanelen

Verschillende grote wijnproducenten uit Zuid-Frankrijk zijn afgelopen maand overgestapt op zonnepanelen. Dit doen zij door het gunstige klimaat en het hoge aantal zonuren in het zuiden van Frankrijk. De afgelopen twee jaar zien we veel fabrikanten en bedrijven over stappen op zonne-energie omdat het op dit moment zeer gunstig is. Zonnepanelen hebben namelijk een korte terugverdientijd en een lange levensduur. Daarnaast is het voor een bedrijf goed voor je imago en ook nog eens voordeliger; dan stap je toch sowieso over?

Toch zijn er critici, zo zijn er andere wijnproducenten die het niet vinden kunnen. Ze zeggen dat het gebruik van zonnepanelen voor stroom van het productieproces niet thuishoort bij de eeuwenoude traditie van het wijn maken. Hier hebben ze natuurlijk deels gelijk in, want hier staat Franse wijn om bekend. Maar inmiddels is het toch ook normaal om elektriciteit en machines te gebruiken? Waarom dan geen duurzame elektriciteit?

Bedrijven binnen Europa hebben te maken met verschillende gunstige regelingen waardoor zij een deel van hun investering kunnen terugvragen of kunnen aftrekken van kostenposten. In Nederland is dit ook duidelijk te zien; er is minimaal wel een dak per straat voorzien van zonnepanelen en ook veel bedrijven en fabrieken hebben hun daken vol.

Is het niet beter om te wachten totdat het rendement nog hoger ligt? Dit kan, er zijn namelijk veel technologische ontwikkelingen die zorgen voor een hoger rendement. Dit neemt alleen met zich mee dat de subsidie per 2014 wordt opgeheven. Dit omdat het rendement van de panelen dan zo hoog ligt dat er geen subsidie meer nodig is om consumenten over te halen om de overstap naar zonne-energie te laten maken.

(394)

The following two tabs change content below.