Hoe wordt Whiskey gemaakt

Whiskey proeven

Basis van een goed whiskey

Whiskey bestaat uit drie basis ingrediënten namelijk: Graan, water en gist. Dit zijn de traditionele ingrediënten die zorgen voor de belangrijkste stappen in het Whiskey proces. Met deze simpele ingrediënten moeten er zes stappen worden genomen om een tot een Whiskey product te komen.

Fase 1: Mouten van Whiskey

De eerste stap uit het productieproces bestaat uit het mouten van de gerst ( kan ook rogge of maïs zijn). Mouten houdt in dat gerst, mout wordt gemaakt. In gerst zit zetmeel, wat om moet worden gezet in suikers. Dit is het belangrijkste proces voor het maken van alcohol. Dat gebeurd in vier stappen
Reinigen en sorteren van de graan. Hierbij wordt alles wat niet nodig is van de graan verwijderd denk hier aan stof, kaf, andere granen en onkruidzaden.
Het gerst wordt geweken in heet water, waardoor het gerst opzwelt en begint te kiemen.
Kriemen van het gerst.
Het drogen van het gerst. Vroeger was dit een intensieve process. Men legde namelijk het gerst op een moutvloer. Het moest elke 4 uur worden omgedraaid. Dat moest dan 24 uur per dag worden bijgehouden. Tegenwoordig gebeurd dit allemaal in een speciale trommelmouter. Het zetmeel wat in gerst zit wordt omgezet in suiker. Hier ontstaat alcohol.

Fase 2: Mashen van Whiskey

Mashen is eigenlijk niks anders dan het gedroogde mout fijn te malen. De mout wordt vermalen tot grist. Dit gebeurd in een dresser. Tijdens het fijnmalen van gerst komt er water bij. Er wordt niet zomaar water gebruikt uit de kraan. Hier wordt gekozen voor kwaliteits water bijvoorbeeld bronwater of zoetwaterbron. Dit is ook een van de reden waarom distilleerderijen gevestigd zijn bij een waterbron. Er ontstaat hierbij een soort beslag dit noemen wij de wort. Deze vloeistof worden overgebracht in grote gistvaten wat ook wel de Washbacks wordt genoemd. Washback waren vroeger altijd van hout, tegenwoordig wordt er vaak roestvrije tanks gebruikt. De vaste deeltjes die overblijven zullen verwerkt worden tot veevoer.

Fase 3: Gisten van Whiskey (ook wel Fermentatie genoemd)

Tijdens fase drie wordt er gist aan de wort toegevoegd. Er zijn verschillende types gist wat invloed kan hebben op de smaak en geur van de whiskey. Het gist zal ervoor zorgen dat het suiker wordt omgezet in alcohol. Er komt door het proces kooldioxide (koolzuurgas) vrij en dit zorgt dat het mengsel gaat schuimen. Het alcoholpercentage ligt in dit proces nog niet hoog. Het zal ongeveer tussen de 5 en 8 procent liggen. Tot aan dit proces zou je eigenlijk ook bier kunnen brouwen.

Fase 4: Distilleren van Whiskey

Alles wordt nu in een koperen distilleerketel verhit tot boven het kookpunt. De bedoeling is dat het alcohol verder verdampt. Het alcohol zal opstijgen en in een gekrulde pijp terecht komen. Alcohol wordt hier gecondenseerd tot vloeistof. Dit wordt in het spirit still worden opgeslagen en voor de tweede keer gedestilleerd. De onzuiverheden zal het het destillaat worden gehaald. In Schotland herhalen ze dit proces twee keer. In Ierland zijn ze overtuigt dat dit proces drie moet worden herhaald om het beste resultaat te krijgen.

Fase 5: Rijpen

Rijpen gebeurd over het algemeen in eikenhouten vaten. Whiskey moet minimaal drie jaar lang de tijd krijgen om te rijpen. Gedurende het rijpen wordt de smaak van Whiskey beïnvloed door het hout. De vaten zijn niet helemaal luchtdicht. Waardoor whiskey smaak ook kan worden beïnvloed door de omgeving. Tijdens het proces van rijpen verdwijnt er 2% van de whiskey door verdamping. Dit wordt ook wel de The angels share genoemd. Dit is ook een van de redenen waarom oude whisky’s een stuk duurder zijn.

Fase 6: Bottelen

Na jaren zijn opgeslagen is nu het moment om de Whiskey klaar te maken voor de consumenten. Alles wordt opgeslagen in een fles. Tegenwoordig doen de leveranciers erg hun best om hun product in de mooiste flessen te stoppen. Belangrijk om te weten is dat zodra het in een fles zit niet meer verder kan rijpen. Dat houdt in dat wanneer je een fles hebt met 12 jaar oude whiskey dat het ook zo blijft. Niet dat je na 2 jaar bewaren verlengd hebt tot 14 jaar oude whiskey.

Laatste Fase is proeven! Dit kun je doen in verschillende whiskey glazen die voor elk soort whiskey bestemd is. Vaak word Tulpglas glas gebruikt wanneer je whiskey puur wilt drinken. Veel mensen gooien ook ijsblokjes in hun whiskey. Dit heeft een nadelig effect op het smaak. Wil je echt goed kunnen proeven neem dan geen ijsblokjes in je whiskey.

(249)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!

Laatste berichten van de Bisk (toon alles)