Schijnt er genoeg zon voor zonnepanelen?

Er wordt gezegd dat Nederland geen gunstig klimaat heeft voor de plaatsing van zonnepanelen. Dit gaat vaak gepaard met berichten over een teleurstellend rendement. Dit is niet waar! Waarom? Dat vertellen wij je in dit artikel.

Het is zo dat zonnepanelen die in Zuid-Frankijk staan maar 1,5 keer zoveel energie opwekken. Dit verschil is vrij klein kijkend naar het aantal zonuren in Nederland. Het aantal zonuren is veel minder vergeleken met Zuid-Frankrijk. Dit verschil blijft beperkt doordat de zon door de wolken heen straalt en de het licht verspreid. Het kan zijn dat zonnepanelen helemaal geen stroom opwekken maar dit komt alleen voor bij hevige bewolking en harde regenbuien.

Zonnepanelen zijn zo gebouwd dat het zonlicht dat ze opvangen zo optimaal mogelijk wordt benut. Het is ook zo dat teveel zon niet noodzakelijk beter is. Sommige soorten zonnepanelen zijn namelijk niet bestand tegen veel zon. Wanneer deze panelen te warm worden gaat het rendement achteruit. De panelen moeten dan gekoelt worden wat extra energie kost. Zo blijkt maar dat zonne-energie niet altijd gepaard hoeft te gaan met veel zon.

Natuurlijk is het zo dat een hoog aantal zonuren zorgt voor een hoger rendement, maar dit betekent niet dat het rendement van zonnepanelen in Nederland laag is. Zonnepanelen zijn nu al terug te verdienen binnen 7 jaar!

 

(532)

The following two tabs change content below.