Witte haai

In dit artikel geven we meer informatie over de witte haai. De witte haai vinden mensen over het algemeen het meest eng. Hij is zeker het meest berucht. Dit komt door zijn angstaanjagende uiterlijk en ook door de film Jaws. Daar wordt de witte haai echt neer gezet als een bloeddorstig dier. Dit is niet helemaal terecht. Een witte haai zou nooit expres op mensen jagen. Hij vindt ze niet eens lekker. Een witte haai heet zo, omdat hij een witte buik heeft. Het is de grootste roofvis die er bestaat. Het is een roofdier, omdat hij actief jaagt naar een lekker hapje. Hoe groter hoe beter.

Leefgebied en zuurstof

Witte haaien leven het liefst dicht bij de kust in niet te warm water, zo is hun voedsel altijd dichtbij. Soms worden witte haaien gesignaleerd in Europa, maar gelukkig nooit in Nederland. Noordelijker dan de Franse kust zijn ze nooit gezien.

Witte haaien hebben vijf kieuwspleten. Met deze kieuwen kunnen haaien zuurstof uit het water halen. Voor de witte haai is het belangrijk altijd in beweging te blijven, om genoeg zuurstof binnen te krijgen. Wanneer ze heel dicht bij de kust zijn bevat het water soms al zoveel zuurstof dat bewegen niet noodzakelijk is.

Zintuigen witte haai

De witte haai heeft hele scherpe zintuigen. Ze kunnen goed zien en horen, maar wat ze vooral heel erg goed kunnen is ruiken. Waar ze echt neus voor hebben is bloed. Ze kunnen één druppel bloed al ruiken van grote afstand. Zo zwemmen ze recht op hun doel af.  Witte haaien jagen meestal alleen, maar als ze bloed ruiken komen er meestal wel meerdere haaien op af.

(531)

The following two tabs change content below.

tommyd

Laatste berichten van tommyd (toon alles)