Bekkeninstabiliteit

Wat is bekkeninstabiliteit?

De twee helften van de bekken zijn verbonden aan de voorzijde door een gezamenlijke band genaamd de schaambenenverbinding  Deze verbinding wordt versterkt door een dicht netwerk van taaie, flexibele weefsels, genaamd ligamenten. Om uw baby te helpen door de bekken zo gemakkelijk mogelijk te komen, produceert uw lichaam het hormoon relaxine, waardoor de ligamenten verzachten.
Bekkeninstabiliteit komt niet alleen tijdens de zwangerschap door, het komt ook voor bij mannen en niet zwangere vrouwen.
Toch is deze aandoening meest bekend tijdens zwangerschap en wordt veroorzaakt door de hormonen die de gewrichten soepeler maken. Hierdoor kan uw baby makkelijker door de bekken bodem komen tijdens de bevalling.

Bekkeninstabiliteit kan op elk moment tijdens de zwangerschap of na de bevalling voorkomen. Veel vrouwen merken het voor het eerst rond het midden van hun zwangerschap. Als je last van je bekken krijgt in een zwangerschap, is de kans groter dat je het weer zult moeten verdragen tijdens volgende keer dat je zwanger wordt.

Wat zijn de symptomen?

  • Pijn in het midden en aan de voorkant van het bekken (rond het schaambeen)
  • Pijn in de onderrug
  • Pijn rond stuitje (stuitbeen)

Pijn kan ’s nachts erger worden. Het kan voorkomen dat je goed slaapt en opstaan, maar om naar het toilet in het midden van de nacht te gaan kan vooral pijnlijk.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bekkeninstabiliteit wordt steeds meer algemeen begrepen door artsen, fysiotherapeuten en verloskundigen. Uw arts of verloskundige moet u verwijzen naar een fysiotherapeut die ervaring in het behandelen van zal hebben. Ze zal het diagnosticeren door te luisteren naar uw beschrijving van uw klachten en door het testen van de stabiliteit, beweging en pijn in je bekken gewrichten.
Oefeningen name de buik-en bekkenbodemspieren, om de stabiliteit van het bekken en rug verbeteren. U kunt zachte, hands-on behandeling van je heup, rug of het bekken om de stijfheid of onbalans corrigeren nodig. Oefening in het water kan soms nuttig zijn.

(687)

The following two tabs change content below.

AniaS

Laatste berichten van AniaS (toon alles)