Cholesterol: rol en herkomst

Cholesterol is een stof die circuleert in het bloed en vaak wordt beschouwd als een stof die gevaarlijk is voor de gezondheid van de mens. Een te veel aan cholesterol kan bijvoorbeeld aderverkalking veroorzaken. Cholesterol speelt echter drie heel belangrijke rollen in het lichaam:
– Cholesterol is een noodzakelijk bestanddeel van alle dierlijke celmembranen.
– Cholesterol is een precursor van steroïdhormonen die door de ovaria (eierstokken), testes (zaadballen) en bijnieren worden gesynthetiseerd.
– Cholesterol is een precursor van galzuren, die belangrijk zijn voor de vertering en opname van vetten.

Kortom, cholesterol is een noodzakelijke stof in het lichaam. Zoals met veel dingen, is een te veel aan cholesterol niet goed. Het is dus handig om te weten hoe het cholesterol in je lichaam terecht komt zodat je hier rekening mee kunt houden. Cholesterol is doorgaans afkomstig uit twee bronnen:
1) De voeding – cholesterol dat in de voeding zit en van daaruit wordt opgenomen door het lichaam
2) Het lichaam – cholesterol dat geproduceerd wordt door het lichaam zelf
Cholesterol in de voeding is een belangrijke bron van het totale cholesterol; dit maakt ongeveer 25% van het totale cholesterol in het lichaam uit. Ongeveer 75% van het cholesterol wordt geproduceerd door het lichaam zelf. Natuurlijk variëren deze percentages, afhankelijk van de voeding van een individu.

Het plasmacholesterol (d.w.z. cholesterol in het bloed) is afkomstig van zowel endogeen (gesynthetiseerd uit precursors) als exogeen (voeding) cholesterol. De cholesterolspiegels in het bloed worden door de volgende processen in het lichaam beïnvloed:
– Biosynthese van cholesterol (biosynthese = opbouw van stoffen in het lichaam)
– Opname van cholesterol uit de voeding
– Verwijdering van cholesterol via de gal
– Verwijdering van cholesterol uit de bloedbaan
Bij een gezond persoon is de hoeveelheid cholesterol die via de voeding in het lichaam terechtkomt en de endogene synthese gelijk aan de hoeveelheid die wordt uitgescheiden.

(718)

The following two tabs change content below.

Yesme

Laatste berichten van Yesme (toon alles)