Hernia inguinalis bij kinderen

Hernia inguinalis, oftwel een liesbreuk, is een aandoening die iedereen kan overkomen, zonder dat hier daadwerkelijk meteen een aanleiding voor te herleiden is. Een liesbreuk is daardoor ook niet alleen voor bestemd aan volwassen en mensen op oudere leeftijd. Kinderen en zelfs baby`s kunnen ook een liesbreuk krijgen, soms is dit echter wel lastig te herkennen. Kinderen en vooral baby`s kennen hun eigen lichaam nog niet goed genoeg om afwijkingen te herkennen. Vooral bij baby`s is dit moeilijk, deze praten tenslotte nog niet en kunnen hierdoor niet aangeven waar het last heeft van bijvoorbeeld pijnen. Deze taak is dan ook vooral weggelegd voor de ouders om de kinderen goed in de gaten te houden op afwijkende symptomen. Het makkelijkste om een liesbreuk bij baby`s en kinderen te herkennen is de zwelling die zal optreden in de lies. Deze zwelling is het beste en het meest zichtbaar wanneer het kind perst, dus bijvoorbeeld bij het plassen of poepen, maar ook wanneer het kindje huilt.

Oorzaak bij baby`s
De oorzaak van een liesbreuk bij baby`s is vaak een andere oorzaak dan bij volwassen. Een baby kan tenslotte nog geen liesbreuk oplopen doormiddel van een sportblessure bijvoorbeeld. Tijdens de ontwikkeling van het kind in de baarmoeder van de moeder ontstaat er in het buikvlies een uitstulping. Voor meisjes zal hier in een later stadium een ophangband voor de baarmoeder ontstaan. Bij jongens zal op deze plek de zaadbal en zaadstreng gaan migreren naar de plekken waar deze zich behoort te bevinden. Hierdoor zal meestal de uitstulping die is ontstaan na de geboorte automatisch wegtrekken. Dit kan tot ongeveer 1 jaar na de geboorte, wanneer het daarna nog niet is weggetrokken is het verstandig om contact op te nemen met een arts om het te laten onderzoeken en wellicht te laten verhelpen.

Pijn en gevolgen in verdere ontwikkeling
Baby`s en kinderen hebben veelal geen pijnklachten wanneer zij last hebben van een liesbreuk. Echter kan de liesbreuk wel symptomen geven zoals misselijkheid en braken. Vaak zijn kinderen die te maken hebben met een liesbreuk te scharen onder zogenaamde huil baby`s en/of kinderen. Ten opzichte van hun soort genoten zal men dus vaker huilen dan anderen. De oplossing is om een simpele liesbreuk operatie uit te laten voeren in het ziekenhuis. Kinderen die op jonge leeftijd last gehad hebben van een liesbreuk zullen hier op latere leeftijd absoluut geen last van ondervinden. Voor meer informatie over een liesbreuk en de behandeling zie liesbreukinformatie.nl .

(527)

The following two tabs change content below.

johan30

Laatste berichten van johan30 (toon alles)