Huisstofmijtallergie

Heb je ’s ochtends als je opstaat vaak last van een verstopte neus of veel niesbuien? Of heb je misschien last van rode en tranende ogen als je ergens bent waar tapijt ligt of gordijnen hangen? Of heb je ’s nachts last van een piepende ademhaling of zelfs moeite met ademhalen? Dan is het zeer goed mogelijk dat je last hebt van een huisstofmijtallergie.

Wat is huisstofmijtallergie?

De klachten bij een huisstofmijtallergie worden veroorzaakt door met name de uitwerpselen van de huisstofmijt. Huisstofmijt zijn hele kleine witachtige beestjes van slechts 0,1 tot 0,6 mm groot die behoren tot de spinachtigen familie. Ze zijn zo klein, dat je ze niet of nauwelijks met het blote oog kunt zien. Huisstofmijt op zich is geheel onschuldig en is ook niet schadelijk, behalve dus als je een huisstofmijtallergie hebt.

Vooral op donkere en het liefst vochtige plekken en bij een temperatuur van rond de 25°C voelt een huisstofmijt zich het beste thuis. Huisstofmijten voeden zicht met huidschilfers van de mens. Dat is dan ook de reden dat huisstofmijten het liefst in je matras, dekbed of kussen zit, want daar komen de meeste huidschilfers voor. Daarnaast zijn ze gek op je kleding, het tapijt, de stoffering van je meubilair of in je speelgoed, zoals bijvoorbeeld knuffelbeesten.

Huisstofmijten komen niet alleen in huis voor. Ze kunnen overal voorkomen, zolang het er maar donker, vochtig en rond  de 25°C is. Ze komen dus bijvoorbeeld ook op scholen en in restaurants, hotels, theaters en bioscopen voor.

Meeste klachten bij huisstofmijtallergie

Huisstofmijten zijn continu aanwezig. Je kunt er dus het gehele jaar last van hebben. Echter vooral als het buiten kouder wordt en binnen de verwarming wat hoger wordt gezet voelen de huisstofmijten zich nog beter thuis en zul je er dan ook (veel) meer last van huisstofmijt symptomen hebben. Heb je last van huisstofmijtallergie, dan zullen de klachten in die periode ook veel heftiger zijn dan in de rest van het jaar.

Daarnaast zul je over het algemeen ’s nacht en ’s ochtends bij het opstaan meer klachten hebben dan tijdens de rest van de dag.  De reden daarvoor is heel simpel. Er kunnen namelijk wel tot 1 miljoen huisstofmijten leven in één matras. Gemiddeld ligt iedereen zo’n 8 uur per dag op bed (dus op je matras), waardoor je 8 uur lang in contact komt met de uitwerpselen van de huisstofmijt.

(376)

The following two tabs change content below.

johan30

Laatste berichten van johan30 (toon alles)