Lintworm

Je kent ze vast wel, de lintwormen. Ze vallen onder de categorie Cestoda. Ze horen bij de parasieten. De lintwormen die heten zo omdat ze erg lintvormig zijn. Een lintworm kan vele meters lang worden. De meest voorkomende lintwormen bij de mens zijn de varkenslintworm en de runderlintworm. Bij ons komt de varkenslintworm bijna niet meer voor. Net zoals in westerse islamitische landen waar de lintworm voor het grootste gedeelte niet meer voorkomt. De runderlintworm daar in tegen komt nog veelvoudig voor. Zo hebben we in Nederland maar liefst 20.000 behandelingen per jaar voor deze lintworm!

Een lintworm legt eieren in de darmen. Dat doet hij in grote getallen. Deze eitjes komen meestal weer uit de ontlasting en worden dan opgegeten door andere gedierte.

Besmetting gebeurt meestal wanneer je rauw vlees eet, of vlees dat ongaar is en waar eitjes van lintwormen op zitten. Wanneer je de eitjes dan inslikt kunnen er lintwormen uitkomen, in je lichaam. De lintwormen blijven dan vastzitten in de darmen. Daar maken ze als het ware een plekje voor zichzelf.

Naast mensen komt de lintworm veelvoudig voor bij dieren. Zo heb je de kattenlintworm en de hondenlintworm. Bij de katten kan dit erg dodelijk zijn. Dit moet bij hen dus snel behandeld worden. Honden daar in tegen krijgen veelvoudig te maken met lintwormen.

Meer informatie vinden over de lintworm? Kijk op www.lintworm.org!

(494)

The following two tabs change content below.

gabriel

Laatste berichten van gabriel (toon alles)