Luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid

De verhouding tussen vocht en lucht wordt de luchtvochtigheid genoemd. De verhouding tussen vocht en lucht kan thuis gemeten worden met een luchtvochtigheidsmeter. Zoals de naam al aangeeft kun je hiermee de luchtvochtigheid meten. Dit wordt ook wel een hygrometer genoemd. Lucht en vocht bestaan uit diverse bewegende moleculen. Over het algemeen kan gesteld worden dat de hoeveelheid water binnen een bepaalde hoeveelheid lucht de luchtvochtigheid betreft.

De luchtvochtigheid wordt berekend aan de hand van de hoeveelheid lucht, waterdamp, luchtdruk en temperatuur. In een tropisch klimaat is over het algemeen sprake van een hoge luchtvochtigheid. Terwijl in de woestijn veelal sprake is van juist een lage luchtvochtigheid.

Luchtvochtigheid in huis

In huis kan de verhouding tussen lucht en vocht bepaald worden aan de hand van een luchtvochtigheidsmeter. Deze hygrometer kan tegenwoordig eenvoudig online worden gekocht voor slechts enkele tientallen euro’s. Met deze meter kun je dus de luchtvochtigheid in huis meten.

Door het weer en ventilatie op kantoor of in huis kan de waarde per dag behoorlijk variëren. Veelal varieert de waarde in huis tussen de 60% en 70%. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40% en 60%. Indien de luchtvochtigheid lager ligt dan 40% kan dit leiden tot nadelige gevolgen voor de gezondheid. Bekende gevolgen van droge lucht zijn onder meer keelpijn, brandende ogen en hoofdpijn. Het is dan ook belangrijk dat de luchtvochtigheid in huis zo optimaal mogelijk is. Dit beperkt de kans op irritaties aan de ogen, hoofd, keel en lippen.

Buiten

De waarde buiten kan variëren van minder dan 20% tot wel 100%. De luchtvochtigheid wordt in veel gevallen uitgedrukt in een relatief getal. Dat wil zeggen in procenten. Toch is het ook mogelijk dat de waarde als absolute waarde wordt aangegeven.

(415)

The following two tabs change content below.

johan30

Laatste berichten van johan30 (toon alles)