Magnesium

Magnesium is een mineraal dat ons lichaam nodig heeft voor opbouw van onze botten en ons lichaamseiwit en voor de overdracht van prikkels in spieren en zenuwbanen. Het is tevens nodig voor het goed functioneren van onze spieren, zoals het strekken en samentrekken van de spieren, zoals bijvoorbeeld ook onze hartspier.

Een groot aantal enzymen in onze lichaamscellen heeft voor een goede werking ook magnesium nodig. Tevens speelt magnesium een belangrijke rol in enzymreacties oftewel het metabolisme.

Magnesium is onmisbaar voor ons lichaam

Magnesium is dus onmisbaar voor het goed functioneren van ons lichaam. Doordat het in veel producten die wij dagelijks consumeren aanwezig is, zoals bijvoorbeeld brood en graanproducten, melk en melkproducten en ook in vlees, krijgen wij normaal gesproken voldoende magnesium binnen. Een tekort aan magnesium zal daarom ook niet zo snel voorkomen. Een overschot aan magnesium is zelfs veel eerder denkbaar door het veelvuldig gebruik van magnesiumtabletten, magnesiumzouten of mineraalwater waar veel magnesium in zit. Let bij gebruik van deze supplementen dus altijd goed op dat je niet meer dan de voorgeschreven hoeveelheid gebruikt.

Magnesium tekort

Een magnesium tekort zal niet snel voorkomen, omdat het in heel veel voedingsmiddelen zit, maar het kan wel voorkomen. Voel je je lusteloos of vermoeid, heb je regelmatig last van spierkramp of in extreme gevallen misschien zelfs last van hartritmestoornissen, dan kan het zijn dat je toch een magnesiumtekort hebt. Ook stress kan voor een tekort aan magnesium zorgen. Of magnesiumtekort echt de oorzaak van deze verschijnselen is, is helaas moeilijk vast te stellen. Een tekort kan verholpen worden door inname van supplementen. Het is aan te raden om goed geinformeerd te zijn voordat je een magnesium supplement inneemt, de een wordt namelijk beter opgenomen dan de andere.

Magnesium teveel

Als je normaal eet en normaal drinkt kun je nooit een overschot aan magnesium krijgen. Dat kan alleen ontstaan als je teveel magnesium tabletten, magnesiumzouten of magnesiumhoudend mineraalwater neemt. Hierdoor kunnen onder andere darmklachten ontstaan en kun je last krijgen van diarree.

(437)

The following two tabs change content below.

johan30

Laatste berichten van johan30 (toon alles)