Pancreas klachten

Met de pancreas kunnnen er verschillende problemen mee optreden. Zo heb je pancreatitis waarbij de pancreas ontstoken raakt. Andere problemen kunnen alvleesklierkanker zijn. Bij kanker hebben wij te maken met een ongeremde deling van cellen, dit is ook één van de dingen die alle soorten kanker met elkaar gemeen hebben. Ons lichaam bestaat namelijk uit vele miljarden aan verschillende lichaamscellen. De hele dag door heeft uw lichaam het druk met oude en beschadigde cellen te vervangen. Het vervangen van beschadigde en oude cellen gaat de hele dag door en is zeer belangrijk voor een gezond lijf. In sommige gevallen gaat er iets missen met het vervangen en herstellen van deze cellen, deze cellen staan ook in nauw contact met de DNA cellen.

Verschillende vormen alvleesklierkanker

Hoe werkt de pancreas? Op deze antwoord zal elke vorm van klacht/aandoening antwoord geven. Wanneer wij over alvleesklierkanker praten dan kunnen wij het hebben over diverse verschillende vormen van kanker in de pancreas. Eigenlijk kunnen wij deze kanker onderscheiden in drie soorten kanker, namelijk het pancreaskopcarcinoom, deze vorm komt voor in de kop van de alvleesklier en het pancreasstaartcarcinoom, dit is een vorm die men tegenkomt in de staart van de alvleesklier. Als laatste kent men het adenocarcinoom, deze vorm zal zich voortplanten in alle delen van de pancreas en is dan ook meteen de meest voorkomende vorm van de alvleesklierkanker. Toch hebben wij met dit rijtje eigenlijk nog niet alle mogelijk tumoren benoemd waarbij wij praten over alvleesklierkanker. In sommige gevallen spreken wij namelijk ook over alvleesklierkanker of kanker in de pancreas wanneer de tumor zich niet exact op, maar rondom de pancreas heeft ontwikkelt. In deze gevallen kan je denken aan bijvoorbeeld de tumor van papil van vater, een galwegtumor die is doorgegroeid naar de pancreas/alvleesklier of een tumor in en bij de dunne darm welke ook uitzaaiingen heeft met de alvleesklier.

De behandeling

De meeste bekende en meest toegepaste manier van behandelen voor alvleesklierkanker is de zogenaamde “operatie volgens whipple”. Bij deze operatie zal men een gedeelte van de pancreas/alvleesklier verwijderen. Vaak blijft het in dit geval echter niet bij de “operatie volgens whipple”, in veel gevallen kiest men er namelijk voor om deze methode toe te passen in combinatie met chemotherapie. Een andere bekende methode die men vaak toepast is de zogenaamde PPPD-operatie, eigenlijk is deze operatie te vergelijken met de “operatie volgens whipple”, echter is dit een vernieuwde methode en spaart men in dit geval de maagklep. De afkorting PPPD staat voor Pylorus Preserving Pancreatico Duodenectomie, en is op dit moment nog niet altijd bekend bij de desbetreffende artsen. In academische ziekenhuizen is deze methode wel bekend en veelal uitvoerbaar. Het is dan ook in sommige gevallen raadzaam om uw advies gevende arts te voorzien van deze informatie. In deze gevallen kunt u dan eventueel verzoeken om een doorverwijzing naar een academisch ziekenhuis.

(548)

The following two tabs change content below.

johan30

Laatste berichten van johan30 (toon alles)