Wil je gaan mountainbiken? Zo begin je!

Beginnen met mountainbiken, dat begint bij een goede, fijne mountainbike te hebben. Bent u een vrouw, dan is het het beste om een damesmodel mountainbike te kiezen. Regelmatig wordt er bij mountainbikes geen onderscheid gemaakt tussen heren en dames, maar er zijn wel zeker aspecten die een mountainbike meer geschikt maken voor een vrouw dan voor een man. Er zijn voldoende goedkope mountainbikes die geschikt zijn voor vrouwen. Bekijk bijvoorbeeld eens de mountainbikes op Matrabike.nl.

Waar moet een goede mountainbike voor vrouwen aan voldoen?

Als fietser is uw lichaam op drie plekken in contact met de fiets: op het zadel, op de trappers en op het stuur. Deze onderdelen moeten dus met zorg ontworpen zijn en geschikt zijn voor het vrouwelijke lichaam.
– Met mountainbikes wordt gewoonlijk op zeer ruw terrein gefietst. Het frame van een mountainbike voor vrouwen moet daarom uiterst solide zijn en toch licht van gewicht.
– De wielen en de banden moeten schokbestendig zijn en lang meegaan.
– De handremmen moeten zeer gemakkelijk te bedienen zijn er in de handpalmen van vrouwen passen.
– Het zadel van een mountainbike voor vrouwen moet breed zijn en het moet gemakkelijk zijn om op de trappers te trappen, zonder al te veel druk uit te hoeven oefenen.
– De bovenste stang van het frame moet laag zitten en in een zeer schuine hoek staan.
– Het stuur van een mountainbike voor vrouwen moet minder breed zijn, omdat vrouwen een smallere schouderbreedte hebben. Met een te breed stuur is het moeilijk om goed te sturen.
– Het frame van een mountainbike voor vrouwen is korter, omdat vrouwen kortere armen hebben dan mannen. Ze kunnen daardoor gemakkelijker bij het stuur komen.
– Goedwerkende remmen en gemakkelijk bedienbare versnellingshendels zijn een must voor een goede mountainbike voor vrouwen.

Maat bepalen

Een voor u geschikte mountainbike uitzoeken doet u aan de hand van uw lichaamslengte. Zo kunt u uw framemaat bepalen. De framemaat van een fiets geeft de grootte hiervan aan. De maat voor volwassenen fietsen wordt weergegeven in centimeters. De lengte geeft dan de afstand tussen de trapas en de zadelbuis aan. Voor iedere lengte is er een passende framemaat.

Om de framemaat van uw nieuwe fiets exact te berekenen neemt u de volgende stappen:
– Meet uw binnenbeenlengte. Plaats uw voeten 15 centimeter van elkaar en meet de afstand vanaf de grond tot kruishoogte.
– Berekening. De opgenomen lengte vermenigvuldigt u met 0,68. Als uitkomst krijgt u een getal wat correspondeert met de juiste framemaat.
– Komt de uitkomst uit tussen twee hele waardes in, dan bepaald het doel van uw aankoop de afronding. Voor Sportief gebruik: rond het getal naar beneden af. Voor Normaal gebruik: rond het getal naar boven af.
– Geveerde zadelpen. Indien uw fiets is voorzien van een geveerde zadelpen, trek dan 4 cm van de framemaat af. Door de demping en vering van de zadelpen gebruikt u deze ruimte.
– Neem uw oude fiets als basis. Heeft u een fiets waarvan de framemaat perfect past, neem dan deze fiets als leidraad. Meet de afstand van het einde van de zitbuis (tot de zadelpen, niet inclusief de zadelpen) tot het hart van de trapas. (de cilinder waar de trappers op draaien) Deze maat is dan leidend in uw fietskeuze.

(408)

The following two tabs change content below.

Infoman

Laatste berichten van Infoman (toon alles)