Aanstekers voor vuurwerk.

Een keer per jaar is het zover, dan mag van 10 uur s’ morgens tot 2 uur s‘ nachts vuurwerk worden afgestoken. Iedereen beseft dat deze dag 31 december is en de meeste mensen genieten volop van het vuurwerk. Toch is het elk jaar weer een gedoe om de juiste technieken te leren voor het aansteken van het aansteeklont en welke aanstekers daarbij te gebruiken. In dit artikel beschrijven we de technieken en de benodigde tools.

vuurwerkBij de meeste vuurwerkpakketten zit een standaard aansteeklont. Deze brand ongeveer 15 minuten en dat is ruim genoeg om het pakket af te steken om twaalf uur. Als je de hele dag door wilt knallen, zoals de meeste jongeren doen, dan heb je hier niet genoeg aan. Het is dan van belang om de juiste aansteker te kopen voor een veilige dag. Natuurlijk zijn er veel verschillende soorten aansteker beschikbaar op bijvoorbeeld http://www.aanstekercenter.nl, maar niet elke is geschikt voor het correct aansteken van vuurwerk. We zullen 3 aanstekers bespreken die dat wel zijn!

Een stormaansteker word, hoe kan het ook anders, veelal gebruikt in een storm of andere slechte weeromstandigheden. Het gas word door een klein gaatje naar buiten gespoten, waardoor een stevige en hete vlam ontstaat. Hierdoor blijft deze branden bij wind, regen, kou of andere klimatologische weersomstandigheden. Deze functie is zeer bruikbaar indien er slecht weer is of om pijnlijke vingers te voorkomen door het steeds weer moeten klikken op het ijzeren tandwieltje.

Gasbrander.
Een gasbrander werkt ongeveer hetzelfde als een stormaansteker, maar is doorgaans groter en steviger van aard. Gasbranders worden namelijk ook gebruikt in de industrie  en inde keuken. Een crème brulé word bijvoorbeeld gemaakt met behulp van deze apparaatjes.

Zippo.
Een zippo staat bekend om zijn ijzeren omhulsel en wanneer de klep van de aansteker opent licht en vlam op. Dit kan zeer handig zijn indien u veel lontjes moet aansteken. Een standaard aansteker zal pijnlijke vingers opleveren, terwijl dit bij een zippo niet voorkomt. Enige nadeel is de prijs van een zippo, echter zijn er ook goedkopere benzine aanstekers verkrijgbaar.

Natuurlijk zijn er meer technieken en tools, maar dit zijn de eenvoudigste en meest toegankelijke. Mocht hét moment van het jaar weer aanbreken, dan bent u in ieder geval voorbereid om op een veilige manier het vuurwerk af te steken. 

(349)

The following two tabs change content below.

Remia

Laatste berichten van Remia (toon alles)