Stucwerk, soorten stucwerk

Met stucwerk kun je muren en plafonds voorzien van een prachtige afwerking. Deze afwerklaag kan zowel ruw als glad aangebracht worden. Goed stucwerk oogt niet alleen heel fraai, het is ook nog eens ontzettend praktisch. Stucwerk is namelijk vochtwerend en werkt brandvertragend. Daarnaast draagt stucwerk bij aan extra isolatie van je woning. Dus het aanbrengen van stucwerk geeft niet alleen een prachtig resultaat, het verhoogt ook nog eens de waarde van je woning.

Pleisterwerk

Eén van de soorten stucwerk, is pleisterwerk. Dit is een bewerking die uit één laag bestaat, binnen wordt aangebracht en van twee tot twintig millimeter dik kan zijn. Pleisterwerk kan aangebracht worden over oud stucwerk, maar ook over metselwerk. Als eerste maak je de muren en het plafond glad. Als afwerking kun je bij pleisterwerk kiezen voor sauswerk. Wanneer je voor pleisterwerk kiest, dan kies je voor allure. Bovendien kies je voor allure die eenvoudig schoon te houden is. Glad pleisterwerk is namelijk onderhoudsvriendelijk: vlekken die eventueel ontstaan kun je eenvoudig opnieuw afwerken.

Spachtelputz

Je kunt bij de wandafwerking ook kiezen voor spachtelputz. Dit is een sierpleister op kunststof basis. De kleurvastheid van spachtelputz is groot, waardoor je weet dat de gekozen kleur jarenlang meegaat zonder te verkleuren. Bovendien is spachtelputz bij uitstek geschikt voor vochtige ruimtes: het heeft namelijk een groot vermogen om waterdamp door te laten. Spachtelputz kun je overigens eenvoudig overschilderen met elke kleur latex die je maar wilt. Ben je na een paar jaar uitgekeken op bijvoorbeeld je gele spachtelputz, dan kun je deze eenvoudig veranderen naar bijvoorbeeld mintgroen. De korrelstructuur van deze manier van wandafwerking is mogelijk van zeer fijn tot zeer grof, en past daarmee in elk interieur.

Het aanbrengen van stucwerk is een lastig karwei, waarbij vaardigheid vereist is. Uiteraard kun je jezelf wagen aan het afwerken van wanden en plafonds, maar je kunt er ook voor kiezen om een stucadoor in te schakelen die je kan helpen. Dan ben je helemaal verzekerd van het beste resultaat als het aankomt op wandafwerking.

(1173)

The following two tabs change content below.

Loraine

Laatste berichten van Loraine (toon alles)