Een bouwkundige keuring onmisbaar als koper

Het huidige economische klimaat biedt veel voordelen voor potentiële kopers van woningen. Door het groeiende aanbod krijgen de verkopers hun huis aan de straatstenen niet verkocht. Hoewel woningen voor aanzienlijk lage bedragen worden aangeboden, kan het nog voordeliger. Het is aan te raden om in ogenschouw te nemen dat u als koper een zogenaamde onderzoeksplicht heeft. U dient dus uit te zoeken wat de staat van de woning is, alvorens een woning wordt gekocht.

Wanneer u als koper een huis op het oog heeft dan is het sterk aan te raden om bij een serieuze interesse een bouwkundige keuring te laten uitvoeren op de woning. Naar aanleiding van deze keuring wordt een adviesrapport opgesteld, dat kan worden meegenomen tijdens het onderhandelingsproces. Een bouwkundige keuring kan worden aangevraagd via verschillende websites. Een voordeel is dat in veel gevallen deze keuring ook nog eens aftrekbaar is bij de belastingaangifte. Wat zijn zaken die worden beoordeeld door de adviseur? Er zullen beoordelingen worden gemaakt met betrekking tot de staat van de gehele woning. Denk bijvoorbeeld aan daken, riolering, waterleidingen en elektrische installaties.

De rapporten naar aanleiding van de bouwkundige keuringen zijn opgesteld door erkende bouwkundige ingenieurs. Met het rapport heeft u als koper een betere onderhandelingspositie en komt u niet voor verassingen te staan wanneer het huis is gekocht. In vergelijking met een taxatie wordt bij een bouwkundige keuring niet de waarde van de woning vastgesteld, alleen een kostenraming van de bouwkundige gebreken die gemaakt dienen te worden.

Uit onderzoek blijkt dat geïnteresseerde kopers het bod met gemiddeld 27.000 euro verlagen naar aanleiding van het keuringsrapport. Daarnaast blijkt dat veel verkopen niet doorgaan, vanwege de rapporten. Websites bieden de optie om de tarieven van de bouwkundige adviseurs te vergelijken. Nadat een adviseur is gekozen, kan een offerte worden aangevraagd. Ervaar zelf het gemak van het aanvragen van een bouwkundige keuring en u komt niet tot verassingen te staan bij de aankoop van een huis.

(433)

The following two tabs change content below.

TimDeRidder