Ontwikkeling van het loodgieter vakgebied

Leidingen

De benaming van het woord loodgieter is lange tijd geleden ontstaan. Lood werd in stroken gegoten en loodgieters gebruikten deze stroken later weer voor bijvoorbeeld reparaties aan leidingen. Vroeger was een loodgieter vooral bezig met leidingen en sanitair. Gedurende een aantal jaren is het beroep veranderd en heeft een loodgieter een veel breder takenpakket. Het aantal loodgieters is sterk afgenomen, vroeger waren er meer loodgieters dan tegenwoordig. Veel jongeren vinden het vak van een loodgieter niet aantrekkelijk, hierdoor wordt de opleiding steeds minder gevolgd. Dit is erg jammer want het vak van een loodgieter is erg gevarieerd en heeft dus veel afwisseling.

Hoe ziet het beroep er nu uit?

Het is een feit dat er steeds meer technologische snufjes op de markt komen. De werkzaamheden bestaan niet alleen meer uit het verhelpen van lekkage of problemen aan dak of riool. Door deze technologische ontwikkelingen veranderen beroepen op de banenmarkt ook. Hier valt het beroep van een loodgieter ook onder. Bijvoorbeeld door de komst van het airconditioning systeem en zonneboilers worden loodgieters ook voor deze zaken ingezet. Voor een loodgieter is deze verandering erg positief. Hij heeft meer uitdagingen in zijn werk en een gevarieerder takenpakket. Het takenpakket van de zelfstandig ondernemers breidt ook uit, hierdoor hebben zij meer kans op klanten.

Een allround klusjesman

Eigenlijk is een loodgieter een allround klusjesman die inzetbaar is voor diverse werkzaamheden in en rondom uw woning of bedrijfspand. Het plaatsen, repareren en het onderhoud aan airconditioning systemen en zonneboilers behoord sinds enkele jaren ook tot het takenpakket. Door middel van cursussen en bijscholing worden klusjesmannen op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen op de Nederlandse markt en hoe zij hier mee om moeten gaan. Ze leren dan hoe ze de specifieke reparaties uit moeten voeren. Allround vakmannen die in opleiding zijn leren dit tijdens de opleiding. De leerlingen die hun diploma hebben behaald mogen zich dan een allround vakman noemen en zijn klaar voor de Nederlandse banenmarkt.

(853)

The following two tabs change content below.

KeesB

Laatste berichten van KeesB (toon alles)