Aanhangers: globaal drie soorten aanhangers

Aanhangers zijn wagens die je achter een voertuig kunt bevestigen. Dit doe je door de aanhanger aan de trekhaak te koppelen. Wanneer je met een aanhanger rijdt die minder dan 750 kilogram weegt, dan heb je geen extra rijbewijs nodig. Je moet wel een apart rijbewijs halen als je wilt rijden met aanhangers die boven de 750 kilogram zitten qua gewicht.

Wat kan ik met een aanhanger?

Aanhangers worden gebruikt bij vrachtvervoer, om lading te transporteren. Globaal gezien heb je drie soorten aanhangers, namelijk de oplegger, de autonome aanhanger en de middenasaanhangwagen. De genoemde drie soorten aanhangers worden allen kort toegelicht.

De oplegger aanhanger

Bij een oplegger vervult de koppeling twee rollen tegelijkertijd, namelijk die van koppeling en die van steunpunt. Rijd je met een oplegger, dan mag deze qua lengte maximaal 13,60 meter lang zijn. Met een oplegger kunnen diverse soorten lading vervoerd worden. Vooral wanneer je lading dient te transporteren die je niet in stukken kunt delen, is een oplegger een goede oplossing.

De autonome aanhanger

Wanneer er één of meer assen aanwezig zijn aan beide zijden van de aanhanger, dan spreek je van een autonome aanhanger. Het grootste voordeel hiervan is dat je altijd een stabiele lading hebt. De aanhangwagen blijft stabiel, ook al heb je bijvoorbeeld alle lading voorin of links op de kar liggen. Dit resulteert ook in stabiel rijgedrag op de weg, wat de veiligheid zeker ten goede komt.

Door het gebruik van de draaikans in deze aanhangers, vallen ze vaak wat duurder uit. Voor chauffeurs is het bovendien een extra taak om met een autonome aanhangwagen te rijden: er zijn namelijk twee draaipunten.

De middenasser aanhanger

Middenasaanhangwagens bieden je meer laadruimte dan de trekker-opleggers. Waar het met een autonome aanhanger lastig kan zijn om achteruit te bewegen, gaat dit met een middenasser juist vrij gemakkelijk.

(364)

The following two tabs change content below.

Loraine

Laatste berichten van Loraine (toon alles)