Drie tips die vertrouwen opbouwen

Als ik je zou vragen om drie tips te geven die onmiddellijk resultaat kunnen leveren in je communicatie, welke zouden dit dan zijn ? Meestal ontvang ik dan een lijst met bijvoorbeeld het communiceren met overtuiging en letten op je lichaamstaal. Dit is in principe ook niet helemaal fout, maar er zijn meerdere technieken die je kunnen helpen om de communicatie te verbeteren. Natuurlijk een training kan je hiervoor ook helpen.

Gebruik duidelijke woorden. Communicatie is een sociale psychologie die laat zien hoe we ons laten verleiden om een deel van de groep te zijn hoe we ons interpreteren of informatief die we ontvangen. Om juist woorden te gebruiken zoals wij en ons, laat je mensen het gevoel krijgen dat ze onderdeel zijn van een groep. Het is gebleken dat mensen met weinig interactie een bepaalde onzekerheid naar de ander heeft. Meer communiceren zoals verbaal als non verbaal, of de informatie nu waar of niet waar is kan onzekerheid reduceren en het vertrouwen verhogen.

Abstracte taalgebruik is niet netjes. Het is bepaald hoe we onze woorden gebruiken en opzetten om concepten en ideeën duidelijke te maken en onze mening te laten gelden. De duidelijke taal die hier omschreven wordt, wordt meestal door ons gebruikt naarmate wij deze weten en eens hebben geleerd. Denk maar eens aan het woord ‘succes’. Het is abstract omdat het voor iedereen een andere betekenis heeft. Als ik bijvoorbeeld zegt, ik wens je succes, wat bedoel je dan eigenlijk? Bedoel je dan de interpretatie op het begrip succes? Het is onduidelijk wat hier nu precies de bedoeling van is.

Wanneer iets snel en rustig wordt verstaand dan vernemen we dit als meer op vertrouwen. We kunnen ons sneller iets verbeelden in onze gedachten als we duidelijke en simpele communicatie gebruiken. We denken vaak ook dat wanneer iets makkelijker te verbeelden is dat deze het meest logisch is.

(590)

The following two tabs change content below.

Niek Braun

Ik ben zelf een grote communicatiefreak en lees zelf graag blogs. Zo nu en dan zal mijn mening op het web vertegenwoordigd worden.