Wat zit er allemaal in chocolade?

Cacao is het hoofdbestandsdeel om chocolade mee te maken. Maar daarnaast zitten er ook nog een hoop verschillende stoffen in chocola. Van deze stoffen is bewezen dat ze een effect hebben op de hersenen. Zodra je een stukje chocolade eet, gebeurt er dus van alles in je lichaam. Het zelf ervaren? Bestel je chocolade online.

Neurotransmitters

Een neurotransmitter is een signaalstof die zenuwimpulsen overdraagt tussen zenuwcellen. Een van deze signaalstoffen in chocola is Β-fenylethylamine. Dit is een stof die normaal wordt aangemaakt door het menselijk lichaam als iemand verliefd is. Deze stof wordt gekoppeld aan het verminderen van depressieve gevoelens en zou in het algemeen een positief effect hebben over de stemming. Helaas heeft het alleen dit effect bij het lichaamseigen fenylethylamine. Zodra het via voedsel in het lichaam komt, wordt het omgezet in fenylazijnzuur, waardoor er te weinig fenylethylamine overblijft om de hersenen te bereiken en het positieve effect te maken. Wel maakt het lichaam door het eten van chocolade extra endorfine aan. Deze stof staat er om bekend dat het een gelukzalig gevoel geeft, stress vermindert en pijn verzacht.

Een andere neurotransmitter die in chocolade zit is anandamide. Deze stof activeert een deel in je hersenen dat ook actief wordt door THC. En THC is het bestandsdeel van marihuana dat ervoor zorgt dat je high wordt. Echter bevat chocolade te weinig anandamide om je ook echt een high gevoel te geven.

Een niet onbekende stof in chocolade is cafeïne. Echter is dit maar een hele kleine hoeveelheid. In een stuk chocola zit 5 tot 35 milligram, terwijl in een kop koffie wel 140 milligram zit. Cafeïne is een stimulerend middel dat de werking van je hersenen versnelt. Ook maakt het je alerter.

De laatste neurotransmitter die we bespreken is Dopamine. Ook we het ‘gelukshormoon’ genoemd. Het speelt namelijk een grote rol in het deel van de hersenen waar het beloningssysteem zit. Zodra er een bepaalde hoeveelheid dopamine wordt aangemaakt, krijg je een gelukzalig gevoel. Het is een beetje als beloning. Zo maak je het niet alleen aan als je chocolade of ander bepaald voedsel eet, maar komt het ook vrij na het sporten of seks. Omdat het als beloningsstofje werkt, heeft dit ook een link met het opbouwen van verslavingen. Je lichaam krijgt dan namelijk een seintje om hetzelfde nog een keertje te doen, om het dopamine niveau weer te laten stijgen.

Flavanolen

Deze stof heeft invloed op de bloedtoevoer die naar de hersenen gaat. Doordat het de spiercellen laat ontspannen, worden bloedvaten wijder. Hierdoor is er meer ruimte voor het bloed om doorheen te stromen. Maar ook de signalen tussen neuronen worden beter. Dit bevordert onder andere celgroei en overleving van cellen. Daarnaast heeft het werking op het mechanisme dat de geheugenopslag regelt. De stof kan dus het geheugen vergroten en optimaliseren.

(469)

The following two tabs change content below.

admin

Laatste berichten van admin (toon alles)