Drie nadelen van roken

Hoewel roken door veel rokers als ontspannend wordt ervaren, heeft roken diverse nadelen. De nadelen die in dit artikel worden behandeld zijn:

  1. Roken is zeer verslavend
  2. Roken heeft een negatieve invloed op gezondheid
  3. Roken kost erg veel geld

 

Nadeel 1: Roken is zeer verslavend

Roken heeft een zeer verslavende werking. Wanneer u nog niet zo lang rookt valt het nog niet echt op, maar na verloop van tijd gaat uw lichaam naar nicotine verlangen. Wanneer het lichaam deze nicotine niet krijgt, dan treden er ontwenningsverschijnselen of afkickverschijnselen op. Deze afkickverschijnselen worden door veel rokers als onprettig ervaren. Het gaat om lichamelijke en geestelijke afkickverschijnselen zoals trillen, lusteloosheid, slaapproblemen, concentratieproblemen en hoofdpijn.

Nadeel 2: Roken heeft een negatieve invloed op de gezondheid

Veel ziekten zijn gerelateerd aan roken. Zo zijn longkanker en de longziekte COPD in bijna alle gevallen veroorzaakt door langdurig roken. Roken verhoogt ook het risico op allerlei andere soorten kanker en hart- en vaatziekten. Ook is roken tijdens de zwangerschap zeer schadelijk voor de baby. Roken verslechtert ook het uithoudingsvermogen en zorgt ervoor dat uw huid er sneller oud gaat uitzien.

 

Nadeel 3: Roken kost erg veel geld

Ten tijde van het schrijven van dit artikel kost een pakje sigaretten gemiddeld zeven euro. Wie het roken niet in de hand weet te houden gaat al snel meer roken en rookt daardoor minstens een pakje sigaretten per dag. Een simpele rekensom leert ons dat roken ons in dat geval minstens tweeduizend euro per jaar kost.
Een tip bij het stoppen met roken

De nadelen van roken zijn voor veel rokers een reden om ermee te stoppen. Maar omdat het bij roken om een hardnekkige verslaving gaat, is dit niet altijd even gemakkelijk. Doordat de afkickverschijnselen als hardnekkig kunnen worden ervaren is de kans op terugval groot. Gelukkig zijn er diverse hulpmiddelen ter ondersteuning van het stoppen met roken. Zo is stoppen met roken via acupunctuur een hulpmiddel. Andere hulpmiddelen zijn boeken en seminars over stoppen met roken. Hierbij wordt u geestelijk voorbereid op het stoppen. Voor het minderen met roken kunnen nicotinevervangers gebruikt in de vorm van pleisters, kauwgom en zuigtabletten.

 

(2351)

The following two tabs change content below.

Raymond

Laatste berichten van Raymond (toon alles)