Het ontstaan van eelt

Eeltvorming, ook al zouden velen willen dat het anders was, eeltvorming is een natuurlijk proces. Je kunt dit niet tegengaan, eelt ontwikkeld zich vanzelf. Er is (uiteraard) wel verschil in de aanwezige hoeveelheid eelt. Dit heeft alles te maken met druk en wrijving dat je huis krijgt. Hierbij moet je denken aan de volgende plekken van je lichaam: de ellebogen, onder je voeten, de handen en je knieën. Op deze plekken van je lijf is veelal sprake van wrijving en of druk. Ons lichaam wil zich hiertegen beschermen, zodat de huid niet meteen beschadigd raakt. Het verdedigingsmechanisme van ons lichaam bestaat in dit geval uit het vormen van een dikkere laag op de “gevoelige plekken”. De huid wordt dikker gemaakt (eeltlaag) om zich beter te beschermen.

Stratenmakers zijn vrijwel de gehele dag bezig met hun handen. Om de huid van de handen te beschermen, wordt in een korte tijd eelt gevormd. Sporters die veel bewegen in hun schoenen, bijvoorbeeld door het afzetten en verplaatsen, hebben een ruime hoeveelheid eelt onder hun voeten zitten. In meerdere situaties kan deze verdikking van de huid ook resulteren in een likdoorn. De vraag die naar boven komt drijven is, eelt verwijderen Hoe doe ik dat?

Naast de wrijving of extreme druk op bepaalde delen van ons lichaam, kan eeltvorming ook ontstaan door het genetische aspect. Hierbij kun je de oorzaak vinden in een verkeerdere stand van de botten. Doordat de botten in een verkeerde stand staan en/of groeien, is er sprake van een lichte afwijking. Dit kan meer druk opleveren op de “afwijkende” plek. Het lichaam reageert hierop door de huid te verdikken en dus ontstaat er een eeltlaag.

In een notendop: je kunt op een aantal manieren last krijgen van eelt.

  • extreme en langdurige druk op bepaalde plekken van je lichaam
  • vergroeiing van de botten
  • verkeerde stand van je voeten
  • wrijving op bepaalde plekken van je lichaam
  • door bepaalde werkzaakheden (werk) & sporten

 

Lees meer informatie over eeltvorming.

 

(661)

The following two tabs change content below.

Henk74

Laatste berichten van Henk74 (toon alles)