De onduidelijkheid over platanen

Er bestaat veel onduidelijkheid over de snoei van platanen. Want wanneer moet je een plataan snoeien? Hangt dit nog af van het soort boom dat in de tuin staat?


Algemene informatie

De gewone platanen zijn enorme bomen, die ruim boven de 20 meter hoog kunnen worden. Een plataan is uitstekend te herkennen aan zijn bladeren en de bloeiwijze. De ingesneden bladeren van de plataan doen denken aan handen; de meeste bladeren hebben 3 tot 4 ‘groene vingers’. Net als de bladeren, is de bloeivorm van de plataan uniek, aangezien de boom kleine steeltjes met bolletjes vormt.

Wanneer plataan snoeien?

Platanen zijn van oorsprong enorme bomen, die niet in veel tuinen te vinden zullen zijn. Veel gemeenten hebben in het verleden platanen geplant, gezien de schoonheid van de bomen. Nou zult u denken: wat hebben gemeenten ermee te maken? Platanen op openbare grond worden veelal in de herfst- of winterperiode gesnoeid, zo tussen oktober en februari. Om die reden denken veel mensen dat de oorspronkelijke platanen in deze maanden gesnoeid moeten worden, maar dit is onzin. Platanen kunnen het hele jaar door gesnoeid worden. De platanen, die vaak in tuinen worden aangetroffen, worden in een dakplataan of leiplataan vorm aangepland. Aangezien u niet wilt dat deze bomen 20 meter hoog worden, dient u deze planten wel in de periode oktober-februari te snoeien. Dit doet u door de zijtakken en hoofdtakken terug te snoeien. Het kan zijn dat de hoofdtakken nog niet de gewenste lengte hebben bereikt, maar dit moet u niet weerhouden van de snoei. Voornamelijk dakplatanen kunnen in de zomer heel ver uitlopen; in dat geval mag u de boom wat bijknippen

(6774)

The following two tabs change content below.

Kwant

Laatste berichten van Kwant (toon alles)