Denkt u aan uw hazelaar en Red Robin?

Nadat de zon zich begin maart even volop liet zien, hebben we de afgelopen twee weken weer te maken met dikke grijzen wolken, regenbuien en zo nu en dan wat sneeuwvlokken. De lente is duidelijk nog niet begonnen, waardoor mensen de warme huiskamer al snel boven de tuin verkiezen. Toch moet u niet vergeten dat, ondanks de koude weersomstandigheden, bepaalde planten in uw tuin wel toe zijn aan een snoeibeurt. Wat denkt u bijvoorbeeld van de hazelaar en de glansmispel, beter bekend als Red Robin?

Hazelaar snoeien wanneer?

U kunt een hazelaar het beste tweemaal per jaar snoeien: één keer tussen oktober en februari en de andere keer in maart.

De eerste snoei is gericht op verjonging van de boom. De verjongingssnoei voert u uit door takken van de hazelaar tot de grond weg te snoeien. Wij raden aan te starten met de dunste takken, aangezien u deze het gemakkelijkst kan snoeien. De snoei van de hazelaar is voltooid, wanneer u ongeveer een derde tot de helft van de takken hebt weggesnoeid. Het is het beste voor de boom om het daaropvolgende jaar de takken op het oude hout, dus de oudste takken, weg te snoeien. Het kan echter zo zijn dat deze takken erg groot zijn en in dat geval kunt u het overwegen om de snoei door een erkende boomverzorger te laten uitvoeren. Na de snoei vormt de hazelaar zeer snel nieuwe scheuten, waardoor de boom erg mooi eruit ziet.

Met de tweede snoei voorkomt u dat de hazelaar enorm uitloopt. Deze snoei voert u uit door de takken van uw hazelaar gedeeltelijk terug te knippen. Wij raden u aan dit op gevoel te doen, maar onthoud: snoei liever te weinig dan teveel, want anders creëert u een kale haag.

Red Robin snoeien wanneer?

Zoals benoemd, is maart de beste periode voor de vormsnoei van de Red Robin. Wij raden aan de Red Robin terug te snoeien tot op het dode hout, waarbij u ervoor zorgt dat er nog enkele ogen zichtbaar zijn, zodat de heester zich weer kan herstellen. Snoeit u de Red Robin te ver terug, dan brengt u de aangroei in gevaar. Wij raden u aan tenminste tien takken te laten staan. Zoals wellicht uit de beschrijving blijkt, is de vormsnoei voornamelijk gericht op het mooi houden van uw Red Robin.

(1779)

The following two tabs change content below.

Kwant

Laatste berichten van Kwant (toon alles)