Onderhouden van uw sering

Veel tuinliefhebbers kiezen voor een sering in hun tuin en dit is niet zomaar: de heester vertoont in het voorjaar prachtige bloemen. Er zijn verschillende soorten seringen te koop, die het beste te herkennen zijn aan de kleur van de bloemen. Deze kleuren kunnen variëren van wit tot donkerpaars, maar ook allerlei verschillende tinten tussen deze kleuren in. Natuurlijk wilt u na de aanschaf van een sering zorg dragen voor een prachtige bloei en hiervoor is snoeien aan te raden. Wij vertellen u hieronder graag meer over hoe u een sering moet snoeien. Daarnaast gaan wij in op de vraag: sering snoeien wanneer?


Wanneer sering snoeien?

Wij raden u aan een sering in ieder geval één keer per jaar te snoeien. Deze verjongingssnoei kunt u het beste uitvoeren in oktober. Direct na de bloei in april en mei kunnen de mooie witte of paarse bloemen een dor aanzien krijgen. Mocht u van de dorre bloemen af willen, kunt u de sering ook vlak na de bloei snoeien.

Hoe snoeit u een sering?


We beginnen met de verjongingssnoei. Het verjongen van de sering kent een aantal, gelukkig niet al te moeilijke, stappen. Het is de bedoeling dat u ongeveer 25% van de takken van de sering terug snoeit tot op ongeveer 20 centimeter van de grond. Kunt u deze takken willekeurig kiezen? Nee. Vaak zien we een aantal beschadigde takken aan de sering. Om zowel de bloei als het aanzien te bevorderen, kunt u deze beschadigde takken in ieder geval wegsnoeien. Wanneer u de beschadigde takken heeft weggehaald, kunt u overgaan op de dikste takken. In het geval dat uw sering veel dikke takken bevat, kunt u het beste een in het midden groeiende tak wegsnoeien, zodat de sering geen scheve groei krijgt. Naast het wegsnoeien van de takken kunt u ook het oude hout verwijderen. Ook is het slim om de rechte takken, waar geen zijtakken aan groeien, van de sering af te scheuren. Door het afscheuren van deze zijtakken voorkomt u dat de hoofdtakken te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen.

 

Naast de verjongingssnoei kunt u nog een normale snoei uitvoeren. Zoals reeds benoemd, vindt deze snoei direct na de bloei plaats. Bij het snoeien van de bloemen van de sering dient u erop te letten dat u de bloemen net onder de knop snoeit. Zo kunt u nog jaren genieten van de prachtige bloemen in uw tuin!

 

 

(13512)

The following two tabs change content below.

Kwant

Laatste berichten van Kwant (toon alles)