Uitgelicht: de Catalpa

De catalpa is enorm populair onder de tuinliefhebbers en daarom zien we dit boompje ook in menig voor- en achtertuin terug. De trompetboom, zoals de catalpa ook wel wordt genoemd, is te herkennen aan haar grote hartvormige bladeren. Is de boom alleen hierom zo populair? Nee, want de catalpa neemt ook niet zoveel ruimte in beslag en vergt weinig snoei. Ook een geschikte plant voor mensen die net wat minder met tuinieren hebben dus! Hieronder lichten we toe hoe u een catalpa moet snoeien en geven we antwoord op de vraag: wanneer catalpa snoeien?

Catalpa snoeien hoe?

Zoals hierboven benoemd, is het snoeien van een catalpa een vrij gemakkelijke klus. Wat u wel nodig heeft, is een snoeischaar. Allereerst begint u met het afknippen van de dode takjes. Het is niet gezegd dat uw catalpa dode takjes bevat, maar het kan voorkomen. Vervolgens snoeit u de dunne takken terug tot op de stam, gevolgd door de dikkere takken. Bij de snoei moet u op twee kleine zaken letten. Ten eerste raden wij aan de tak vlak boven een oog terug te snoeien, omdat dit de aanhechting is voor de nieuwe tak. Ten tweede is het belangrijk dat u de takken schuin afknipt, zodat de boom het regenwater goed kan verwerken.

Catalpa snoeien wanneer?

U kunt de catalpa het beste in maart snoeien. Na de snoei zullen de takken weer aanhechten en zo kunt u vanaf mei-juni genieten van de prachtige bladeren die de catalpa gedurende de zomer vertoont. Mocht u de snoei vergeten zijn, dan zal de kroon wat rommeliger worden, wat het aanzicht van de catalpa niet ten goede komt. Eén voordeel: zo vergeet u de snoei het daaropvolgende jaar in ieder geval niet!

 

(2347)

The following two tabs change content below.

Kwant

Laatste berichten van Kwant (toon alles)