Gekleurd geloof

Vroeger kwam ik altijd vaak bij mijn oma thuis. Zij vertelde dan altijd over vroeger. En dat was echt vroeger, mijn oma was namelijk geboren in 1911.

Het geloof kwam ook geregeld voorbij in deze gesprekken. Het geloof op zich vond ik nooit zo heel erg interessant. Maar wat ik wel leuk vond is dat je vroeger aan het uiterlijk al kon zien wanneer iemand katholiek of hervormd was.

Mijn oma woonde vroeger ook in een deel van Nederland waar die geloven samen kwamen, en niet hele dorpen alleen hervormd of katholiek waren.

Ik hoor haar nog met afkeuring praten over de katholieken. Maar gelukkig, voor haar, kon je de kinderen vroeger herkennen aan hun kleding. Stel je toch voor dat je per ongeluk met
iemand van het andere geloof vriendinnetjes was geworden?

De herkenning zat hem in de kleur van de kleding. Was je hervormd dan droegen de kinderen, wit, grijs, donkerblauw en zwart. Maar was je katholiek dan mocht de kindertjes er gekleurd bijlopen.
De tijden zijn veranderd, gelukkig maar. Toch blijven de katholieken het allemaal nog kleuriger bekijken. Stap maar eens een kerk binnen, daar blijven ze ons toch nog een stapje in voor.

In het dorp, waar ik vandaan kom, stonden twee kerken en eerlijk, ik ging regelmatig even kijken in de katholieke versie. Het heeft iets van een schilderij, een soort van kinderkamerkunst. Kleurig, weldaad, net iets meer sjeu. Een mooi tafereel waar alleen nog maar een lijst omheen hoeft.

Zullen wij ze ook hier ingaan volgen??

(562)

The following two tabs change content below.

Interessant

Laatste berichten van Interessant (toon alles)